НЗОК заплаща 267 пътеки, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7

През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 г., откакто осъществява своята дейност в полза на здравноосигурените граждани на Р България. Въпреки това много хора все още не са запознати с нейните основни функции и всичко, което тя гарантира за тях.

Знаете ли какво означава съкращението НРД?

Национален рамков договор. В него са заложени правата и здравето на пациента. Първият такъв е подписан на 27.04. 2000 г. между НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите.  

Днес по договори с НЗОК работят:

  • 3747 общопрактикуващи лекари;
  • 10 297 лекари специалисти в извънболничната помощ;
  • 6933 лекари по дентална медицина.
  • 385 лечебни заведения за болнична помощ
  • 2368 аптеки в цялата страна.

За колко лекарствени продукта заплаща НЗОК?

Лекарствата, които заплаща НЗОК, са в два списъка и са разделени на:

  • лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни;
  • лекарства, които се прилагат при болнично лечение.

Списъкът включва:

  • 2046 лекарствени продукта по търговско наименование;
  • 43 вида диетични храни по търговско наименование;
  • 584 вида медицински изделия по търговско наименование.

Какво е КП?

Съкращението означава клинична пътека. За първи път клинични пътеки са включени в НРД за 2001 г. Днес клиничните пътеки, за които НЗОК заплаща, са 267, амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7.

Клиничните пътеки са публикувани на сайта на НЗОК.

Важно уточнение: броят посочени дни в описанието на всяка КП не означава, че след като те изтекат, трябва да бъдете изписан от лечебното заведение, а показват минималния болничен престой, за да бъде заплатена КП на лечебното заведение.

Вашият престой в него трябва да продължи до вашето излекуване (например болничният престой по дадена КП е три дни. Това означава, че трябва да останете в болницата най-малко три дни, но ако се наложи, те могат да бъдат толкова, колкото е необходимо, за да се излекувате).

За какво още плаща НЗОК - какви са последните новости?

В действащия НРД за медицинските дейности 2023-2025 г., подписан на 1 септември 2023 г., са заложени нови изследвания в извънболничната помощ, както и промени по някои клинични процедури.

В него е увеличен диапазонът на дейности в извънболничната помощ, за да се осъществят реална превенция и профилактика в различни целеви групи и по възраст. Това ще доведе до разширяване на скрининга на сърдечносъдови, неврологични и онкологични заболявания.

С извеждането на някои дейности от болничната в извънболничната помощ населението се доближава до високоспециализирана професионална помощ и така се облекчава болничната помощ.

С измененията се включват и нови видове изследвания в извънболничната медицинска помощ, които до настоящия момент не са покривани от НЗОК. Това касае изследвания от обхвата на медицинските специалности "Клинична лаборатория" и "Клинична имунология".

В пакета дейности по медицинска специалност "Клинична лаборатория"  те са:

  • маркери за сърдечна недостатъчност – Натриуретичен пептид (BNP) и фрагмент на прохормона на натриуретичния пептид (NT pro BNР);
  • сърдечен тропонин;
  • витамин D

Останалите новости в НРД 2023-2025 г. са:

  • Няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист.
  • Личните лекари не са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да посочат телефонен номер на лекарската практика.
  • Улеснява се достъпът до ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), като се премахва разрешителният режим за това образно изследване.
  • 48 амбулаторни еднодневни процедури заменят клинични пътеки и така няма да се налага хоспитализация в болнични заведения на пациентите. 16 броя от тях са допълнително адаптирани в НРД за МД 2023-2025г. така, че да се улесни достъпът на пациента до този вид медицински грижи.
  • В областта на денталното здраве акцентът в НРД е финансирането на изработката на тотални зъбни протези през 2024 г. Договорено е увеличение на цените на всички денталните дейности в сила от 01.01.2024 г. с 14%, както и отпада доплащането от пациента при "обстоен преглед със снемане на орален статус – в т.ч. еднократен допълнителен преглед за бременни" от 1,80 лв., което се включва в стойността, заплащана от НЗОК.

ВЪПРОС НА СЕДМИЦАТА

Кой трябва да направи задължителните планови имунизации и реимунизации на децата?

Съгласно наредба 15 за имунизациите задължителните планови имунизации и реимунизации на децата се извършват само от личния лекар съобразно Имунизационния календар на Република България (приложение № 1 към наредба № 15 от 12 май 2005 г. за имунизациите в Република България), включително в случаите, когато програмата "Детско здравеопазване" се изпълнява от педиатър.  

По изключение задължителните имунизации и реимунизации могат да се извършват и от лекар в имунизационен кабинет на РЗИ или друго лечебно заведение, като в случая лекарите извършват имунизациите и реимунизациите под контрола и съгласувано с РЗИ.

Ако имунизацията не е направена от личния лекар на детето, тя може да не бъде отразена в неговото електронно досие.

В електронното досие в Персонализираната информационна система на НЗОК има данни за извършени прегледи, изследвания, имунизации само от договорни партньори на НЗОК, сключили договор с НЗОК. За тези дейности НЗОК заплаща. В този смисъл, за да бъдат отразени имунизациите в пациентското досие, те трябва да бъдат отчетени от личния лекар.

Аз съм Юлиан Вергов и съм част от "НЗОК за теб" – кампанията, която разяснява какви са правата ни на здравноосигурени.

На какво имам право при личния лекар? Как и кога мога да отида при специалист? Колко трябва да платя?

Въпроси, които съвсем могат да ни объркат, и то в най-неподходящия момент.

А отговорите са лесни и можем сами до ги намерим.
Достатъчно е да отворим сайта на Националната здравна каса и да намерим частта – НРД (Национален рамков договор).  

Този договор гарантира правата ни на здравноосигурени. Всъщност договорите са два.

Единият се подписва между НЗОК и Българския лекарски съюз. Договорът е гаранция, че и двете страни дават съгласие да ни предоставят определен пакет от медицински услуги.

Вторият договор - за денталните услуги. Той се подписва между здравната каса и Българския зъболекарски съюз.

Отделете малко време и се запознайте с тези документи. Ще ви бъде полезно, защото на всеки един от нас се налага понякога, за съжаление, да потърси лекарска помощ.

Аз съм Юлиан Вергов и за мен е много важно да бъда здрав! Бъдете здрави и вие!