Изворите са подходящи за профилактика на
сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция, опорно-двигателния апарат, половата и функционалната нервна система

Един от най-добрите начини да превърнем минералните води в нещо повече от балнеолечение и спа е да се възползваме от тях като уелнес преживяване - място, където освен физически, се презареждаме и емоционално, и психически.

Къде са лековитите извори? За какво помагат? Какви забележителности и красиви природни феномени можем да видим в близост?

На всичко това ще отговорим в поредица за минералните води и бани в България.

Особената ценност на българските минерални води са тяхната чистота и разнообразен състав. Изучени са повече от 500 водоизточника. Температурата при изворите е от 20 до над 100 градуса (минералният гейзер в Сапарева баня изхвърля на 20-ина метра височина вода с температура 103 градуса) и предоставя възможности за различни видове лечебни процедури.

За преобладаващата част от българските минерални води са характерни ниската минерализация и солево съдържание, по-малко от 1 грам на литър.

Природните условия, в които се формират, допринасят за изключително разнообразния им състав и лековитост. Може да се използват както за външно приложение (чрез бани, вани, душове), така и за инхалации или промивки при различни заболявания.

Ако търсите спа изживяване по Северното Черноморие, в туристическия сайт на община Варна са публикувани местата, на които има издадени разрешителни за ползване на минералната вода. А за любителите на по-диви приключения бликаща минерална вода има и на няколко места в курортите край Варна, те са по-малко познати.

Първата спа спирка извън града ще намерите само на няколко километра от морската столица - в Св. св. Константин и Елена. Той е първият в историята на българския туризъм морски курорт, познат преди повече от век с кристалната си морска вода и с лековитите си минерални извори.   В Св. св. Константин и Елена минералната вода е на плажа.

В Св. св. Константин и Елена минералната вода е на плажа.

Според специалисти държавите, които могат да се конкурират с България по изобилие от минерални извори с различен физикохимичен състав, са малко в световен мащаб.

7 от минералните извори у нас с лечебни свойства се намират тук,

където морелечението и балнеологията са с над 100-годишна история и традиции.

Всяка година курортът привлича туристи от цял свят, които идват не само за море и плаж, но и за лечение и профилактика на болести на сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция, опорно-двигателния апарат, половата и функционалната нервна система, кожата.

Минералните води в курорта Св. св. Константин и Елена са калциево-магнезиево-натриеви, слабоминерализирани, хидрокарбонатни, хлоридни.

Извират от дълбочина 1800–2050 м с дебит 175 литра в секунда и температура между 43°и 51°C.
В спа центровете към хотелите в курорта ще намерите разнообразни терапии, пригодени към конкретно заболяване или профилактика. В съчетание с 

морската вода, която съдържа над 30 полезни химични съединения

и соли, които действат благотворно на кожата, подобряват нейните функции и укрепват нервната система - водолечението е  гарантирано.

Тук можем да добавим и морския въздух, полезен със солевите си частици, които влияят благотворно на обменните процеси, кръвообръщението и нервната система.

Курортът е известен също като най-подходящото място за възстановяване и рехабилитация след прекарани инфаркти на миокарда.

През летните месеци може да се лекуват много заболявания на горните дихателни пътища и някои хронични кожни инфекции като псориазис, за който все още в медицината лек няма. Комбинацията на минералната вода и климата оказва благоприятно влияние върху цялостното състояние на организма, укрепва имунитета и помага за редуциране на стреса и преумората.

Лековитата вода в непосредствена близост до плажа на курортите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци край Варна е с обща минерализация 596 мг/л, хидрокарбонатна натриево-калциево-магнезиева, тя лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, ставни заболявания - артрити, спондилоартрити, артроза, на периферната нервна система (дископатии, радикулити, плексити и др.), ортопедични и травматологични (за раздвижване при посттравматични и постоперативни състояния),  кожни (хронични неспецифични дерматити, атопични дерматити и др.) и гинекологични.

И в Св. св. Константин и Елена, както и на крайбрежната алея във Варна, може да се насладите на лековитата вода на няколко места, където тя щедро се стича по тръба от недрата на земята директно на плажа.

Едното от тях е под хотел "Флагман", което редовните посетители са превърнали в импровизирано спа - с място за събличане, почивка и плитък басейн, който се пълни постоянно от тръбата, преди лечебната вода да тръгне по своя естествен път - към морето.

Радостта е да вземем полезното от нея преди това. Дори и в студените зимни дни и вечери не липсват желаещи за закаляване и незабравимо преживяване.
В комплекс в Златни пясъци също може да съчетаете морската романтика с цялостна грижа за здравето. В медицинския спа център в курорта основни направления са рекреативно-спортната и лечебно-профилактичната балнеодейност. Тук предлагат

различни процедури за профилактика и лечение на опорно-двигателния апарат, заболявания на дихателната система,

посттравматични състояния, гинекологични проблеми, болкови синдроми, кожни проблеми, нарушения на двигателната функция, ендокринни заболявания и обменни усложнения, както и заболявания на периферната и централната нервна система.

Минералната вода е от собствено хидротермално находище, разположено в екологично чист район на територията на ваканционния комплекс.

Курортът Албена не отстъпва на Баден-Баден и Карлови Вари по полезност на изворите

Средно по 1,6 млн. литра минерална вода добива дневно ваканционното селище Албена, на практика тук друга вода няма и не ползват.

Изследвания показват, че качеството по нищо не отстъпва на това в международно признатите балнеологични центрове като Баден-Баден и Карлови Вари. Тя се характеризира като хипотермална и хидрокарбонатно-калциево-магнезиева. Това, съчетано с наличието на хидрокарбонатни, калциеви и магнезиеви йони, както и на метасилициева киселина, придава уникални лечебно-профилактични свойства.  Минерална вода тече и от чешмичките в парка в Албена.

Минерална вода тече и от чешмичките в парка в Албена.

Богата е на специални минерали като силиций, сяра, селен, радий, желязо, магнезий, калций и хидрогенкарбонат,

а лечебните свойства са познати от римски времена. Тя не е гореща и няма изразена миризма, което по никакъв начин не променя ценните качества.
Минералната вода е навсякъде в добруджанския курорт - в мивките, в многобройните открити и закрити басейни, в аквапарка.

Тя се използва и за балнеолечебни програми в най-големия в страната медицински център и болница за рехабилитация на територията на комплекса. Тук с целебния дар от природата лекуват заболявания на периферната и централната нервна система, на опорно-двигателния апарат.

Профилактика при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-урологични заболявания предлага питейното балнеолечение. Тук включват водата в различни процедури, сред които подводен масаж с тангентор, хидромасажни вани с билки, морски водорасли, луга и етерични масла, четири - и двукамерни галванични вани, водна гимнастика.

Благоприятен ефект се наблюдава също при понижаване на кръвното налягане и подпомагане на работата на сърцето, регенерира и усилва имунната и сърдечносъдовата система, подобрява метаболизма, елиминира функционални разстройства и възпалителни процеси.

Водолечението се извършва с тангентор за подводен масаж, хидромасажни вани с билки, морски водорасли, луга, аромати, минерална и морска вода, четири - и двукамерни галванични вани или с изпълнение на упражнения във вътрешния и детския минерален басейн.

Потапянето в топла вода разширява кръвоносните съдове, засилва кръвообращението и повишава притока на кислород към всички части на тялото.

Безплатна минерална вода пият всички гости в комплекса

- както от новите три чешми, така и от всички в стаите, в ресторантите. До всяка от тях е поставена информационна табела, в която на четири езика са обявени съставът на водата, както и полезните свойства.

"Трите сондажа са с годишен капацитет от 2 млн. кубика, това ни дава възможност да инсталираме чешми за питейна минерална вода, водещи до намаляване на използваната пластмаса от гостите на комплекса", коментира д-р Тамара Стойкова, санитарен инспектор във ваканционното селище.

Специализирана ведомствена лаборатория изследва и контролира качеството на питейната вода, суровата минерална вода от трите извора на комплекса, както и тази в плувните басейни.

В който и от курортите да се наслаждавате на лековитите минерални води, не се колебайте да завършите деня с разходка или вечеря край морето. Лятото свършва, но басейните са привлекателни и през другите три сезона.