Инжектирай ми една голяма доза, са последните думи на Чандлър от "Приятели" към асистента му, който се призна за виновен

За 29 дни Матю Пери и личният му асистент Кенет Ивамаса са купили 55 флакона с кетамин за общо 55 000 долара, става ясно от съдебни документи за смъртта на актьора. Той бе намерен удавен в джакузи в дома си в Лос Анджелис през миналия октомври.

Продължило няколко месеца разследване обаче показа, че не става въпрос за нещастен инцидент, а за последица от предозиране с кетамин. Заради него 54-годишният Пери спира да се движи и говори. Потъва във водата и няма как да повика за помощ.

Инжектирай ми една голяма доза, са последните му думи към Ивамаса. Асистентът изпълнява тази молба, но когато се връща при шефа си, той е мъртъв.

59-годишният Ивамаса е сред петимата арестувани за смъртта на звездата от хитовия сериал “Приятели”. Той вече се призна за виновен по обвинение, че многократно е инжектирал Пери с кетамин, без да има медицинска подготовка, включително в деня на неговата смърт. Обучен е как да го прави от двама лекари. Докторите Салвадор Пласенсия и Марк Чавес, които също са сред задържаните, се възползват от привързването на актьора към лекарството, за да направят бързи пари. Те приемат да му го доставят по втория начин, след като лекуващите го лекари отказват да увеличат дозите. Пери 

открива въздействието на кетамина по време на лечение за тревожност и депресия 

в местна клиника. Когато то приключва, той продължава да си инжектира от лекарството в домашни условия. Има дни, в които е получавал и двойно повече от трите дози, довели до смъртта му.

Пласенсия и Чавес са му доставили големи количества, като са го таксували по 2000 долара за флакон, който в болница струва 12, разкриват още съдебните документи. В тях има и текстови съобщения, които двамата лекари са си разменяли. Едно от тях гласи: “Чудя се колко ли ще плати този идиот. Явно е излязъл извън контрол с пристрастяването си”. При една от доставките Пласенсия се среща с Пери на паркинг и още в колата го инжектира. На 12 октомври го посещава в дома му. При поставяне на обещаната доза актьорът обаче се вцепенява и кръвното му скача. Лекарят се изплашва и казва: “Нека не правим това отново”, след което си тръгва.

Изчерпвайки доставените от него количества, Матю Пери се обръща към уличния дилър Ерик Флеминг, познат му от времето на неговата зависимост към наркотици. Той го свързва с Джасвийн Санга, известна като Кралицата на кетамина в Холивуд. Тя приема да го снабдява. Чрез Флеминг му доставя 50 флакона с кетамин, като половината от тях пристигат в имението на актьора четири дни преди неговата смърт.

Санга е обвинена в доставка на лекарства, които в крайна сметка са убили Пери. За разлика от другите четирима задържани обаче тя не се признава за винова, въпреки че в дома ѝ са открити десетки флакони с кетамин и хиляди хапчета.

Заради дългата си борба със зависимост към наркотици Матю Пери в продължение на

години поддържа екип от асистенти и медицински сестри,

които контролират начина му на живот и приема на медикаменти, които му се предписват. В началото на миналата година обаче той се разделя с тях. Бриана Бранкато, която идва да работи за него след практика в рехабилитационна клиника, си тръгва след гневен сблъсък, при който актьорът я бута върху легло.

В продължение на седем години тя му помага да се отърве от своите зависимости, след като преди негов съветник по трезвеност е Морган Моузес. Твърди се, че двамата наистина добре се справят и Пери е бил чист около 19 месеца.

След това обаче в живота му влиза кетаминът. Става раздразнителен и заядлив. Така в един момент остава само с Ивамаса, който няма медицинско образование и никакъв опит със зависимости. Той просто изпълнява това, което шефът му поиска. Пред разследващите асистентът признава, че е намирал Пери припаднал поне два пъти в месеца преди неговата смърт. Често Ивамаса не успявал да спази указанието да остава до него, когато го инжектира с кетамин, защото имал и много други задачи. В деня на удавянето му в джакузито също било така. Напуснал имението и се върнал след два часа, когато той вече бил мъртъв.

Ивамаса е изправен пред до 15 години затвор, след като се призна за виновен

за доставка на лекарства, довели до смъртта на неговия работодател. В момента се проверява дали и други лица, работещи за Пери, не са знаели за неговото пристрастяване към кетамин, но са си мълчали, тъй като все пак това не се смята за наркотик, а за средство за обезболяване и анестезия. Актьорът е разполагал с доверителен фонд от 120 млн. долара, за който се е грижил дългогодишният му бизнес мениджър Лиза Фъргюсен. От него той е теглил и хилядите долари, плащани за доставка на кетамин в последните дни от живота си.

Смъртта на звездата от “Приятели” извади големите пороци на Холивуд

Удавянето на Матю Пери след предозиране с кетамин е не само голяма лична трагедия, но и оглушителен сигнал за случващото се в Холивуд. Оказва се, че около големите звезди на киното действа мащабна мрежа от асистенти и доставчици, които ги снабдяват с всевъзможни медикаменти за лечение на тревожност и депресии. Повечето от тях по принцип се приемат по лекарско предписание и за кратко време, което е превърнало и доста доктори в част от престъпната схема, след като звездните им пациенти настояват за още и още успокоителни.

През последните години кетаминът е на особена почит в Холивуд, станал е незаконен наркотик, разкрива разследване на Би Би Си. Популярността му започва да расте по време на пандемията. Онлайн клиники го рекламират като средство за лечение на тревожност и депресии, макар кетаминът да не е одобрен за такава употреба.

Някои лекари обаче се съгласяват да го изписват, защото често губят обективността си, когато лекуват известни личности заради обещания за покани или дарения, разкрива доктор Джерард Санакора пред британската медия.

Асистентите на знаменитости също са в сходна ситуация, тъй като от тях се очаква да изпълняват всичко, поискано от техния работодател, независимо дали е етично и законно. Често те биват уверявани, че няма да имат никакви проблеми с правосъдието, тъй като всичко остава зад високите стени на именията, в които работят. Затова, ако шефът ви е наркоман и искате да запазите работата си, е малко вероятно да започнете да му се противопоставяте. “Много от тези хора са и ужасно самотни. Те разказват всичките си проблеми пред теб и ти ставаш нещо като психиатър. Трудно е. Всмукваш се в техния живот и водата става все по-мътна” , казва Брайън Даниел, който е работил като асистент на свръхбогати клиенти.