• 60 000 българи всяка година срещу 90 лв. преминават през 5-те вида курсове на БЧК
  • Освен кандидат-шофьори и полицаи обаче по света е задължително и учители и детегледачки да знаят какво да правят при инциденти

Доказано е, че от 3 до 5 минути спасяват човешки живот при първа помощ. Ако сте свидител на инцидент, трябва да запазите хладнокръвие, да знаете как да помогнете, а не да гледате отстрани, да позвъните на 112. Първата помощ (или първа долекарска помощ) включва прости животоспасяващи мерки, които всеки може да изпълни след подходящо обучение. Те не заместват нуждата от лекарска намеса, но могат да предотвратят усложнения. (Виж как в карето.)

В събота светът отбелязва деня на първата помощ за 24-ти път, за да ни напомни колко е важно да има обучени доброволци.

Според едно изследване обаче едва 30 на сто от българите знаят как да действат при катастрофа, пожар или когато на улицата човек получи инфаркт, навехне крак или припадне. Например седем от десет сърдечни ареста се случват в ресторанта или офиса и след първите 5 минути мозъчната функция вече се нарушава.

Отличници в света са скандинавците, където 90% от населението действа като парамедици,

докато при европейците този процент е 56 на сто. Всяка година Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец обучава 20 милиона души на планетата на подобни умения. Близо 60 000 годишно минават през 5-те вида подобни курсове на Българския червен кръст.

Целта е хората да знаят как да помогнат при пътни инциденти, при злополуки вкъщи или на работното място, докато дойде лекар. Силата на първата помощ е в спасяването на живота и дава втори шанс на пострадалите за пълноценно живеене, казва зам. генералният директор на организацията д-р Надежда Тодоровска.

Пътен полицай преди време отива в БЧК, за да благодари за уменията, които е придобил в задължителните курсове, тъй като е спасил детето си при инцидент. Иначе служителите на КАТ задължително се обучават, защото първи се отзовават при инциденти.

Според д-р Тодоровска е важно е в България

да се въведе изискване към различните професии,

които имат пряко участие в спасяването на живота на хората, да преминават през задължително обучение. Такива са учителите, детегледачите, защото децата е по-вероятно да се наранят, или пък в различни производства, където процесът предполага по-често възникване на трудови злополуки, казва д-р Тодоровска. За персонала на детските градини и ясли, както и родители, ръководители на лагери, треньори има обучение за първа помощ на деца до 8 г. Този курс се провежда от педиатри, обучени от експерти на Швейцарския червен кръст.

В българското училище обученията са изцяло доброволни и ги прави младежкият червен кръст - като част от извънкласните занимания на учениците. В Европа обаче има специални програми, които включват дори детските градини.

БЧК, която е партньор на държавата при подготовка на населението по оказване на първа долекарска помощ, от 2008 г. работи по програми, сертифицирани от Европейския референтен център по първа помощ. Така и удостоверенията, които БЧК издава, са валидни в ЕС за 5 години. Затова има и засилен интерес от млади хора, които искат да работят в чужбина. За детегледач във Великобритания например е необходим валиден сертификат за изкаран курс.

Записването на курс става чрез сайта, а цената е 90 лв. Групите са между 12 до 15 човека в оборудваните над 50 кабинета в страната. Преподавателите са лекари, които показват практически как да се извършват животоспасителните действия.

БЧК организира 5 различни курса, като най-разпространен е за кандидат-шофьорите, който е задължителен, за да се подадат документи за книжка. Обучението включва 8 учебни часа теоретична подготовка и практически упражнения. А в специално ръководство са представени илюстративно най-разпространените инциденти, с които всеки шофьор може да се сблъска на пътя.

Курсът за работници и служители от предприятия, фирми и държавни учреждения също е по 8-часова програма или по предварително съгласувана според рисковете на работната среда. Според статистика на НОИ през изминалата година са регистрирани 2709 трудови злополуки, от които 87 са завършили с фатален край. Затова и фирми искат да обучат персонала за оказване на първа помощ на работното място.

Човек трябва да знае какви са основните стъпки, за да може да помогне при инцидент.
Човек трябва да знае какви са основните стъпки, за да може да помогне при инцидент.

Съвети за първа помощ

Проверка на съзнанието

Леко разтърсете рамото на пострадалия.

Попитайте го на висок глас “Как сте?”.

Ако отговори с отваряне на очи или с говор:

1. Оставете го в положението, в което сте го намерили. Не го местете, освен ако не е в опасност.

2. Опитайте се да откриете какво се е случило с него.

3. Извикайте помощ, ако е необходимо.

4. Проверявайте периодично общото състояние на пострадалия.

Ако не отговори:

1. Извикайте за помощ. Постарайте се да не сте сам, докато оказвате помощ.

2. Обърнете го по гръб и отворете въздушните му пътища.

Отваряне на дихателни пътища

1. Сложете ръката си на челото му.

2. Внимателно притиснете челото и отведете главата назад .

3. Оставете палеца и показалеца си свободни, за да притискате ноздрите му, в случай че се налага да се направи обдишване.

4. Поставете върха на пръстите на другата си ръка под възвишението на брадичката.

5. Повдигнете брадичката, за да отворите въздушните пътища. Не притискайте меките тъкани под брадичката. Това може да затрудни дишането.

Проверка на дишането

1. Погледнете дали гръдният кош се повдига и спада.

2. Ослушайте се за наличие на звуци или дишане от устата на пострадалия в продължение на 10 секунди.

3. Опитайте се да почувствате дишането, като доближите бузата си до устата на пострадалия.

Ако не отговаря, но диша нормално:

1. Поставете го в стабилно странично положение.

2. Потърсете спешна помощ.

3. Проверявайте ежеминутно дишането.

Помощ при сърдечен арест

1. Осигурете безопасност, извикайте помощ и осъществете контакт.

2. Осигурете проходимост на дихателните пътища и проверете за дишане.

3. Направете 30 извънгръдни притискания с дълбочина около 5 до 6 см и честота около 100-120 в минута в средата на гърдите.

4. Направете 2 вдухвания с нормално количество въздух за около 1 секунда до нормално повдигане на гърдите.

5. Продължете с 30:2 до възстановяване на дишането и пристигане на лекар.

Извънгръдни притискания на сърцето и изкуствено дишане

1. Повикайте спешна помощ и поискайте автоматичен външен дефибрилатор, ако наблизо е наличен такъв.

2. Започнете с 30 извънгръдни притискания на сърцето.

3. После направете 2 вдухвания.

4. Редувайте 30 извънгръдни притискания с 2 вдухвания.