Група британски учени са съхранили човешки генетични данни върху кристал с 5D памет, който може да съхранява информация в продължение на милиарди години и по този начин потенциално да играе роля в спасяването на човечеството от изчезване в бъдеще.

Това съобщи пресслужбата на университета в Саутхемптън.

Изследователите, ръководени от професор Питър Казански, с помощта на лазери записаха човешкия генетичен материал, включително структурата на ДНК, върху кристал с 5D-памет. За разлика от други технологии за съхранение на данни, при използването на които дешифрирането им с течение на времето става невъзможно, тази разработка е в състояние да запише до 360 терабайта информация без риск от загуба „за милиарди години" дори при екстремни условия. Така например носителят може да издържи на температури до 1000 градуса по Целзий, на директен удар и космическа радиация.

„Изследователите се надяват, че тази [технология за съхранение на генома] ще постави началото на проект за спасяване на човечеството от изчезване в бъдеще - след хиляди, милиони или дори милиарди години - ако научният напредък [в бъдеще] направи това възможно. Технологията може да бъде използвана и за създаване на архив на растителни и животински геноми, застрашени от изчезване", се казва в прессъобщението.

Технологията за съхраняване на информация върху 5D кристал се разработва от 1996 г., като първият демонстрационен образец е създаден през 2010 г. Кристалът на паметта се нарича 5D, защото информацията се кодира с помощта на три параметъра на пространствените координати и два оптически параметъра.

През 2014 г. кристал, изобретен от изследователи от университета в Саутхемптън, влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-здравия материал за съхранение на данни, съобщи БГНЕС.