Административно-правен казус бави четвърти месец животоспасяваща операция на дете, съобщи Нова телевизия. 8-годишната Самуела е с тежко гръбначно изкривяване и има нужда от операция. Такава може да й бъде направена в столична болница, а Фондът за лечение на деца е отпуснал парите.

Операцията обаче не може да бъде извършена, защото болницата няма договор за обществена поръчка, какъвто се изисква според новия правилник на фонда, за да бъдат доставени необходимите инпланти.

„Операцията е належаща с оглед изправяне на гръбнака й, който се изкривява постоянно. Органите вече са изместени. Ако интервенцията не бъде направена гръбнакът на Самуела ще се изкриви още”, обясни баща й Емануил Куриан. Бащата на Самуела - Емануил КАДЪР: Нова телевизия

Бащата на Самуела - Емануил КАДЪР: Нова телевизия

„Правилника на Фонда не позволява да се дадат парите на лечебно заведение, което няма договор за обществена поръчка. Когато се разходва публичен ресурс, всички трябва да са равнопоставени и да има конкурсно начало”, обясни д-р Тинка Троева, директор на Фонда за лечение на деца. Според нея несправедливо се вменява вина на Фонда, защото има положително решение, процедурите са спазени и парите съществуват.

„Решението е частните болници да разгледат Закона за обществените поръчки и да решат по коя процедура ще ги сключват”, каза тя.

Лечебните заведения пък прехвърлят вината върху новия правилник на фонда. Бащата на Самуела пък цитира Закона за обществените поръчки, че има възможност за задвижване на процедурата.