Сусамът се отглежда предимно за семена, в които се съдържат 48-65% мазнини, 16-22% белтъчини и до 18% разтворими въглехидрати. Семената са богати също на манган, мед и витамините B1 и Е.

 Маслото действа антиоксидантно, като забавя стареенето на клетките, има добър ефект при суха и състарена кожа. Препоръчва се при анемия, сърдечносъдови и стомашно-чревни проблеми, срещу остеопороза или при деца със слаба костно-мускулна система.

 Използва се широко в сладкарството, при хлебопроизводството, за производството на таханова паста, бяла и черна тахан халва и други. Таханът е съставка за ориенталски ястия като хумус, богат е на минерални вещества, витамини и калций(783/100г) и затова е важна храна за вегетарианците.