Безсънието може да е предизвикано от много фактори. Причина може да е и неправилното хранене.

Има обаче храни, които ще ви помогнат да си върнете здравия сън. Хапвайте ги преди да си легнете и ще се почувствате много по-добре.

Всички знаем, че бананите са богати на калий и магнезий. Тези вещества действат на организма като природни миорелаксанти. Освен това плодовете съдържат триптофан - аминокиселина, която подпомага синтеза на "хормона на щастието". Синтезираният серотонин се разпада под действието на ензими и се превръща в мелатонин - "хормон на съня". Това става в продължение на час. Ето защо е добре 1,5-2 часа преди сън да изядете един банан.

Белтъчните продукти като пилешко месо, яйца и извара също могат да помогнат на хора, които имат проблеми със съня. Всички изброени продукти не само предизвикват сънливост, но и понижават киселинността в стомаха. Това е много важно и полезно за онези, които нощем се събуждат от киселини в стомаха.

В зеленият чай се съдържа тианин, който под въздействие на ензими се превръща в гама-аминомаслена киселина. Тя не само действа успокояващо, но и подпомага да се отпуснем от натрупаното напрежение през деня. Трябва да се знае обаче, че зеленият чай съдържа и кофеин, който възбужда нервната система.

Ето защо не трябва да прекалявате с него преди сън. Ако мислите, че няма да можете да заспите от кофеина, отдайте предпочитания на билковия чай.

Бадемите, както и всички останали изброени продукти, също могат да помогнат при безсъние. Те съдържат не само полезни растителни белтъци, но и магнезий, който действа отпускащо и помага да по-скорото заспиване. Хапвайте преди сън по шепа бадеми и ще се почувствате по-добре.

И накрая разбира се доброто старо топло мляко. Много от нас го свързват с детството. Топлата напитка влияе благоприятно на заспиването, а калция, който съдържа подпомага синтеза на мелатонин. Към млякото можете да прибавите и лъжичка мед.