Лекари от Бургас спасиха 61-годишна жена от "бактерия човекоядец". Тя е била на почивка на къмпинг „Силистар". Наранява крака си на шезлонг, но въпреки откритата рана влиза в морето.

Още същия ден кракът ѝ се подува, появят се големи мехури и вдига висока температура. Веднага се отправя към болница, където ѝ е оказана спешна медицинска помощ.

По думите на д-р Калина Цанкова, началник микробиологичната лаборатория в МБАЛ-Бургас, само три пъти в своята практика е срещала тази бактерия.

Тя може да предизвика некротизиращ фасциит, какъвто е случаят с тази пациентка. Много опасно е развитието на сепсис при навлизане в кръвообращението", обясни д-р Цанкова.

„Среща се във водни басейни, особено при преход от сладка към солена вода. Самият растеж е изключително демонстративен в нашата практика и затова на мен лично ми беше много лесно да я разпозная", каза още д-р Калина Цанкова пред бТВ.

„Веднага се свързах с колегите хирурзи, които ми обясниха протичането на инфекцията от една много малка раничка до тези некротични разраствания, които болят", уточни тя.

Жената е постъпила в болницата в сравнително добро общо състояние, но раната е била изключително инфектирана. Лекарите са преценили, че трябва спешна хирургична обработка, за да се стопира раната.

Взели са материал за микробиологично изследване. На следващия ден при отчитане на пробите е назначена тройна антибиотична комбинация за лечение.

Пациентката е оперирана 10 пъти, защото тези некротични участъци, които причинява бактерията на засегнатия крайник, е трябвало да бъдат отстранени. Крайникът е спасен, а състоянието на жената се подобрява", каза д-р Калина Цанкова.

По думите ѝ този случай е изключително рядък и уникален за нашите ширини. Той се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес.