41-годишната Христина, превита на две с дискова херния, едва дочака откриването на центъра и първа се подложи на лечение

Избавление от остри, непоносими и режещи хронични болки вече може да бъде намерено в единствения по рода си общински център в Пловдив. Той е част от ДКЦ II и днес беше открит, а отец Мирослав го благослови и пожела бързо възстановяване на пациентите. Подобно звено на друго място в града няма, а хората с всевъзможни хронични болки са безброй.

41-годишната Христина Теофилова, превита на две, едва дочака да свърши официалната част и първа се подложи на алтернативното лечение с плазмотерапия. Младата жена страда от дискова херния на пети и шести прешлен отляво и шести и седми отдясно. "Не се търпи", изрече тя и веднага пожела да й бъде приложен новият метод. "Болките са страшни. Утихнат временно и пак започнат. Предложиха ми операция, но все ми се иска да я избегна", каза младата жена. Д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ II (вдясно) откри общинския център за премахване на хроничната болка.

Д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ II (вдясно) откри общинския център за премахване на хроничната болка.

Д-р Радостина Симеонова, част от екипа на новия център за премахване на хроничната болка, извърши ехографски преглед и констатира дисковата херния. След това се пристъпи към инжектиране на плазмотерапия и още препарати. Цялата процедура трае около 15 минути. Очаква се жената да получи облекчение. И поне два пъти в годината да минава през този център.

"Хроничната болка е проблем, който засяга не само физиологичното здраве, но и общото състояние на човека. По принцип тя се неглижира, а много хора страдат от нея. В нашия център ще търсим решение за всеки пациент", увери управителят на ДКЦ II д-р Валентина Костуркова. На откриването присъстваха зам.-кметът Иван Стоянов, кметът на район "Централен" Георги Стаменов и шефът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.

"Имаме изявени специалисти, които ще работят в този център, внедрявайки плазмотерапията. С амбулаторно лечение и индивидуален алгоритъм ще търсим решение за всеки пациент", посочи д-р Костуркова. Ще се премахват болки, причинени от херпес зостер, замрзено рамо, сърдечна атака, разместване на прешлени, артрити и други.

Според Костуркова най-голямото предимство на този тип лечение е, че не изисква болничен престой, не води до зависимости и алергични реакции, безопасно е, защото се използва собствената кръв на пациента и рискът от отхвърляне и инфекция е минимален.  Христина (втората вдясно) първа се подложи на лечение.

Христина (втората вдясно) първа се подложи на лечение.
Има много хора, страдащи от болки, категорични са медиците от ДКЦ II.
Има много хора, страдащи от болки, категорични са медиците от ДКЦ II.

Зам.-кметът Иван Стоянов (вляво) присъства на откриването на центъра.
Зам.-кметът Иван Стоянов (вляво) присъства на откриването на центъра.