След края на септември и началото на октомври свършва раят на ниската смъртност - започва захлаждане, появяват се вирусите, повишава се сърдечна смъртност. Това заяви в "Събуди се" по Нова телевизия кардиологът проф. Сотир Марчев.

Според него най-тежки са месеците октомври и ноември. При грип или настинка се повишават пулсът и температурата - това натоварва сърцето.

"Ковидът е много опасен за сърцето - малшанс е, че нашето поколение живеем в периода след пандемията. За ковида имаше крайни реакции - от една страна тежък локдаун и ваксини, а сега - болестта е тук, но никой не й обръща внимание, не се изследва, не се карантинира. След ковид обаче има повишение на сърдечносъдовата смъртност, а с 200% се покачиха автоимунните заболявания. Завишени са и болестите на щитовидната жлеза, а болната гуша разболява сърцето", обясни проф. Марчев.

Той разказа, че ваксината срещу грип тази година се очертава да е по-слаба от миналогодишната. Старата била с успех от 52%, а сегашната - вероятна ще е ефикасна на 34%, но все пак 30 е повече от 0.

"Студът свива кръвоносните кръгове - затова човек като излезе сутрин на студено и има болка в сърцето - веднага трябва да отиде на лекар.

Живеем в свят с прахово, звуково, електромагнитно замърсяване. Това е една от причините за честата хипертония - махнете електрониката от мястото ви за сън.

В българското кисело мляко и олио са символите на нашето дълголетие. Ако не сте алергични към млечните продукти, консумирайте ги. Няма лекарство, което да не можем да го надядем - трябва здравословно да се храним.

Обездвижва се човек с инфаркт само 2 дни - след това е на крак, сърдечносъдовите заболявания не се лекуват с обездвижване. До 2000 м надморска височина съдържанието на въздуха е добро за сърцето", съветва проф. Марчев.