Добрата новина е, че с промяна в начина на живот рискът може да се намали с 58 процента

Диабетът вече е толкова голям проблем за отделния човек и за обществото, че дори аз съм изненадана, каза на дискусия за социално значимото заболяване проф. Анна-Мария Борисова, дългогодишен председател на Българското дружество по ендокринология. Тя представи нови данни от скрининг сред българското население, който към 2024 г. показва 199% ръст за последните 18 години.

В човешки съдби това увеличение е от 487 000 през 2006 г. на 770 000 през 2024 г.

Това, че данните са близки до средното за света, не е успокоение, а само предупреждение "Да покажем червен картон на диабета" чрез намеса още в преходния период, преди заболяването да навлезе в същинската си фаза, е фокусът на започналата информационна кампания . За света честотата на диабета сред хората от 20 до 79 г. нараства с 218 процента - от 246 милиона през 2007 г. до 537 милиона през 2021 г.

Най-драстичната новина е, че и у нас половината от диабетиците не са диагностицирани и не подозират за заболяването си. Симптомите стават отчетливи чак в разгърнатата фаза на диабета и обикновено са пропуснати като възможност годините на преддиабет. Днес всеки трети над 60-годишна възраст е с диабет. Преходното състояние е три пъти по-често от диабета и се счита за основен негов рисков фактор. Половината от хората с преддиабет след 5 г. стават диабетици, показва проучването на екипа на проф. Борисова сред българското население.
Освен всички други лоши новини, диабетът се „подмладява". Във възрастта между 20 и 29 г. през 2006 г. не е имало диабетици, а през 2024 г. те са 1,5%.
„Навременното откриване на преддиабет е критично за предотвратяване на прогресията към захарен диабет тип 2, както и развитието на сериозни усложнения като коронарна болест на сърцето и хронична бъбречна болест," добави проф. д-р Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Александровска". Той подчерта, че няма ранни сигнали, които да подскажат за проблема и полезният ход за профилактика е човек поне веднъж годишно да направи изследване на кръвната захар и по преценка на лекар по-задълбочени тестове като гликиран хемоглобин и натоварване с глюкоза. Двамата професори ендокринолози изтъкнаха, че ранното разпознаване на състоянието позволява по-ефективно управление на здравословните рискове и дава възможност за значителни подобрения чрез промени в начина на живот и, при нужда, медикаментозна терапия.

Експертите подчертаха значението на редовните профилактични прегледи особено за хора над 45 г. и при повишен риск поради наднормено тегло, фамилна обремененост, високо кръвно налягане или други сърдечносъдови заболявания, ниски нива на „добрия" холестерол и високи триглицериди.

Добрата новина е, че промяната в начина на живот, като редовна физическа активност и загуба на 5% до 7% от телесното тегло, може да намали риска от развитие на диабет с 58 процента.