Яденето на домати може да понижи риска от рак на простатата, твърдят британски учени, цитирани от Би Би Си.

Мъжете, които консумират повече от 10 порции домати седмично, свалят риска да развият рак на простатата с почти 20%.

Простатният карцином е вторият най-разпространен рак сред мъжете в световен мащаб. Във Великобритания откриват по 35 000 нови случая годишно, а 10 000 умират.
Специалистите по профилактика на рака препоръчват балансирано хранене, богато на плодове и зеленчуци и оскъдно на обработени меса, мазнини и сол.

В проучването на екипа от Бристолския университет са анализирани хранителният режим и начинът на живот на около 20 000 британци на възраст между 50 и 69 г. Сред тях имало мъже, които консумират повече от 10 порции домати седмично под формата на пресни домати, доматен сок и печени зърнено-бобови храни, които показали с 18% по-нисък риск от простатен карцином.

Антираковите свойства на доматите се свързват с ликопена - антиоксидант, който предпазва от увреждания ДНК и клетките.