Учени са открили, че от вкуса на зеленчуците зависи дали децата да ги харесват, или не ги харесват.

При направено проучване става ясно, че ученици от Масачузетс са изяждали 30% повече зеленчуци, когато храната в училищния стол е била приготвена от майстор готвач. Това изследване, което бе публикувано на уеб страницата на Journal of the American Medical Association доказва, че борбата със затлъстяването при децата не е изгубена.

Учените обаче са установили, че доброто представяне на плодовете и зеленчуците няма за дълго влияние върху тяхната консумация. Според авторът на проучването - Джулиана Коен от катедрата по хранене в Харвардския университет резултатите показват, че трябва да се набляга върху вкусовите качества на храната в училище. Тези резултати показват също, че училището не трябва да изоставя здравословната храна само защото учениците първоначално са я възприели зле.

Около 32 млн. деца се хранят в американските училища всеки ден и много от социално слабите ученици си набавят нужните за организма дневни калории именно от училищната храна.

Проучването е доказва, че чрез постоянство децата в училищна възраст могат да се научат да харесват здравословни пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, особено ако те са с добър вкус, казва един от авторите - проф. Ерик Рим от университета в Харвард.