Докато дните са горещи, а нощите са прохладни - няма страшно. Големите проблеми със здравето на хората възникнат, когато и нощите станат топли. Това обясни на Черешова задушница пред БНТ кардиологът проф. Сотир Марчев в един от най-топлите дни в годината. Термометрите на места показваха 38 градуса. Топлата вълна в България държи вече повече от седмица и последните няколко дни нощите също остават много топли. 

Практиката е показала, че когато нощем температурите стигат около 25 градуса започва увеличаване на смъртните случаи.

Като профилактика на кризисни ситуации кардиологът посъветва да пием много вода и да си осигурим възможно най-голяма прохлада. Правилото при водата е по-добре малко повече от нуждите, отколкото обратното. За такива периоди професорът препоръча особено възрастните хора без климатици в дома да търсят прохлада дори на обществени места, например в моловете. Децата също са много уязвими в горещи дни, както и домашните любимци. Проф. Марчев уточни, че колкото едно тяло е физически по-малко, толкова е по-застрашено от топлинен удар.

Най-тежко се понасят първите големи горещини, защото организмът още не се е адаптирал и не се справя добре. Изводът е верен и за първите големи застудявания. Тялото реагира на термичния физиологичен стрес с по-голяма чувствителност и са възможни инциденти дори при млади хора. Само преди дни проф. Марчев лекувал младеж, играл дълго тенис в горещината и стигнал до лекар с гадене и пълна отпадналост. "Това си беше топлинен удар", обясни лекарят. 

Известният кардиолог напомни и 7 правила за добро здраве и дълголетие, които са подробно мотивирани и придружени от конкретни съвети в новата му книга "Бъдете здрави! Как", чийто трети тираж за два месеца вече върви към изчерпване. Книгата съдържа 24 интервюта за в. "24 часа", в които се говори по всички теми за здравето - от диетите до рака.

Най-кратко правилата са: работете любимата си професия, докато можете, независимо на колко години сте; не оставяйте мозъкът ви да бездейства; движете се много, идеалното е това да бъде сред природата; не преяждайте, хранете се здравословно с колкото се може по-малко преработени храни; стремете се към достатъчното количество сън - особено полезен е той до полунощ, и ставайте рано; общувайте с близките и приятелите си и не се отказвайте от социален живот; слушайте тялото си и си осигурете животът, който отговаря на вашите нужди.