Трябва да напуснем идеята, че анорексичките са суетни кукли. Това каза в  оперната певица Явора Стоилова пред БиТиВи, майка на художничката Василия Стоилова - потомката на поета Пейо Яворов и художника Васил Стоилов, която на 28 години загуби битката с анорексията.

Днес Василия щеше да навърши 34 години. Нейни картини ще бъдат подредени в изложба на 22 юни в галерия „Финес” в столицата.

Според майката на Василия анорексията е болест на самотата. „Погрешно е мнението, че е синдромът на куклата Барби”, категорична е тя.

„15 години се борихме с болестта. Това е битка ден по ден и ужас, че не можеш да помогнеш”, спомня си Явора Стоилова.

„Анорексията започва по-рано от това, което си мислим. Тя е генетично предопределена болест, самоубийствена болест, защото практически анорексикът бавно се самоубива. Мисля, че болестта в нейния случай се коренеше в склонността на Яворовия род към самоубийство”, изтъкна тя.

„Василия тежеше едва 23 кг, когато я загубихме, но това не беше единственият момент, в който тя стигна до тези килограми. Това заболяване е като компютър, който помни най-ниското тегло и каквото и да правят родителите, лекарите и болният организмът се стреми към него”, подчерта Явора Стоилова.

Според нея пълно излекуване от анорексията не същестува, защото у човека остава това отношение към храната, живота и света.