Първите 3 месеца се приема меню с до 900 калории. Лекарите са категорични: не правете това сами вкъщи

Доскоро диабет тип 2 се смяташе за безусловно прогресиращо състояние през целия живот и внушението демотивираше много

хора да се опитат да променят “съдбата”. Това убеждение продължава да властва. Потенциално обратимият характер на заболяването в много случаи обаче беше потвърден чрез документиране на промените след диетична загуба на тегло. Едно от доказателствата предоставя голямо проучване в рамките на проекта на Английската национална здравна служба за подпомагане на загубата на тегло като инструмент за поддържане на диабета в ремисия. Резултатите, публикувани в Lancet Diabetes and Endocrinology, показват, че в рамките на 12 месеца блокирането на диабет тип 2 е възможно и в реалния живот, извън условността на изследователските опити. Как? Чрез промяна на диетата. В конкретния случай в първите 3 месеца от 1-годишната програма храненето е заместено под лекарски контрол с изключително нискокалориен прием на специално меню до 900 калории на ден. Състои се от пълни с микроелементи супи, шейкове и подобни на овесена каша ястия, но с възможно най-малко калории. Пълното заместване на храненето с тази диета е довело до подчертана загуба на тегло и дългосрочно поддържане на диабета от тип 2 “в шах”. Доказано е с неколкократни изследвания на гликирания хемоглобин - стандарт в наблюдението на диабет.

Гликираният хемоглобин се смята за по-надеждна мярка за кръвната захар от моментното изследване на гладно, защото проследява какво е било количеството на глюкозата в кръвта през последните месеци. На практика се отчита съдържание в еритроцитите. Понеже техният естествен цикъл от зрелостта до заместването им с нови е 2-3 месеца, тестът показва какво е било насищането им с глюкоза за целия този период.

Диабет тип 2 е състояние, което възниква поради проблем в начина, по който тялото регулира и използва захарта - глюкозата - като гориво. Това състояние води до твърде много захар, циркулираща в кръвта. В крайна сметка с времето високите нива на глюкозата предизвикват усложнения в кръвоносната, нервната и имунната система, в очите и костите.

При диабет тип 2 има основно два проблема. Панкреасът не произвежда достатъчно инсулин - хормон, който регулира постъпването на захарта в клетките. От своя страна те не реагират правилно на инсулина и не получават достатъчно захар - тя се задържа в кръвта.

Този вид диабет е известен като старчески, но както тип 1, така и диабет тип 2 могат да започнат в детството и в зряла възраст. Тип 2 все пак е по-чест при възрастни хора. Но увеличаването на броя на децата със затлъстяване доведе до повече случаи на диабет тип 2 при юноши и млади хора в цял свят. Всъщност затлъстяването е силен предразполагащ фактор за диабет и при възрастните хора. Затова усилията все по-често се насочват към регулиране на теглото като фактор за панкреатично здраве.

Модерната медицина приема, че отслабването, здравословното хранене и упражненията могат да помогнат за справяне с болестта. Това трябва да е първи избор на “терапия”. Ако тя се провали в контролирането на кръвната захар, може да се препоръчат лекарства за диабет или инсулинова терапия.

В случая с управляваната от Националната здравна служба на Обединеното кралство едногодишна програма 1/3 от хората, завършили курса, са постигнали ремисия, а някои са отслабнали с над 18 килограма. Това обаче е нещо, за което дори лекарите от проекта казват: не правете това сами вкъщи.й

От една страна, има риск от влошаване на общото здраве поради съществуващи проблеми или изключително малкото постъпваща енергия - тя може да не достига дори за нормалната работа на органите. Количеството калории за нашия базов метаболизъм намалява и това, което в крайна сметка се случва, е, че хората са склонни да губят много тегло в началото, но след това, когато калориите се увеличават след рестрикцията, енергийният дефицит намалява и се навлиза в плато - отслабването спира. А в някои случаи, при по-обилно хранене дори се трупат килограми. Други резерви относно магическото освобождаване от диабета е, че се опира на краткосрочни проучвания. Отделно всички подобни проучвания показват, че тези видове крайно нискокалорични диети са изключително трудни за спазване. Това е и водещата причина повечето пациенти с диабет сами да избират да са на медикаментозна терапия, а не на диета.