В „Чудодейната сила на солта” ще намерите многобройни съвети и рецепти за това как най-ефективно да използвате солта за лекуването и профилактиката на различни заболявания, както и като средство за разкрасяване.
Книгата е за здрави и болни, за млади и стари, а съветите в нея са лесно изпълними и по силите на всеки.
Откасът по-долу ще ви предложи лесни и практични рецепти за лекуване на рани по кожата, изгаряния и ухапвания от насекоми. Също така ще откриете няколко страхотни трика за премахване на бръчките и черните точки, както и за изглаждане на кожата като цяло.

Използване на солта при кожни заболявания

Рани

Ударили сте се с чук по нокътя. Болката е много силна. Пръстът ви изтръпва, подува се, зачервява се. Вземете чаша водка, разтворете в нея 1 суп. лъжица сол, натопете ивица плат и я намотайте около пръста, който е започнал да ви боли силно. Отгоре сложете гумен пръст. След около два часа болката ще стихне. Пръстът много бързо попива разтвора от сол и водка, затова под гумения пръст доливайте по малко разтвор. След три часа ще усетите дори леко опиянение. Свалете компреса. Пръстът ще е побелял. След около два дни кожата му ще започне да се бели и той ще порозовее. Травмираният нокът няма да падне, ще започне да расте нов, а стария подрязвайте, както останалите.

– Предписание: подутини на коленните стави, натъртвания, рани. Един пакет морска сол се нагрява в емайлиран съд до 45°С, след това се добавя ябълков оцет, солта се разбърква на каша и бързо към нея се прибавя предварително смляна в месомелачката голяма глава лук. Докато не е изстинала, получената смес се нанася върху марля, четирите й краища се връзват и полученият компрес се поставя върху болното място, покрива се с мушама или фолио и се завива с нещо топло. Този компрес помага много добре при радикулит, остри ставни и други болки.

– Против рани. 1 суп. лъжица козя или овча мас, ? суп. лъжица сол, 1 суп. лъжица накълцан лук (който трябва да е стар) се стриват на каша. Полученият мехлем се слага във и около раната. Поставя се превръзка и се държи 24 часа. При първото използване болката е доста силна, защото мехлемът започва да изтегля нечистотиите от раната. След второто и третото налагане болката намалява. При четвъртото и петото всичко свършва.

– Лечение със сол на рани и увреждания на пръстите. В емайлиран съд се слагат 3 суп. лъжици сол, която се залива с чаша вряла вода (ако разтворът е за рани, той се сварява). Разтворът трябва да е горещ, но да може да се търпи. Пръстът се държи в него 30 – 40 мин. За да не изстива, разтворът се нагрява. През първия ден процедурата се прави поне 2 пъти и след това се повтаря до излекуването.

– Бързо пречистване и зарастване на всякакви рани се постига, когато те се обработват със солен разтвор. За 0,5 л топла вода е необходима 0,5 ч. лъжичка сол.

– Сиканджубин е оцет с мед и сол. Необходими са 2 части ябълков оцет, 3 части сухо марково червено вино, 5 части полифлорен мед и 0,1 част сол от Мъртво море. Оцетът и виното се поставят на водна баня и се нагряват на тих огън до около 70°С, в тях се изсипва солта и с дървена лопатка от плодно дърво се бърка, докато се разтвори напълно. Снема се от огъня и след охлаждане до стайна температура се прецежда. Течността се налива в широк порцеланов съд. Медът се добавя по малко и старателно се разбърква. След това всичко се прехвърля в голяма бутилка и се разклаща петнайсет минути. Оцетът с мед и сол е готова основа за направата на различни балсами. Но за да го използваме като отделно лекарство, трябва да го оставим да престои 21 дни, за да узрее и да добие достатъчно сили от съставките. За целта държим соления разтвор сиканджубин 21 дни на стайна температура на сухо и тъмно. Той се използва отделно за компреси и превръзки или в него се добавят съответни отвари и билкови сокове. Лекува пресни и застарели рани, мокрещи и сухи екземи, при използване не дразни като солен разтвор и обезболяващото му и антисептично действие е много по-голямо от това на готварската сол.

– Срещу напукани пети се използва следната рецепта. Първо те се накисват в доста гореща вода с ябълков оцет, след което с пемза трябва да се отстрани вроговеният слой кожа. Петите се подсушават добре, препоръчва се да се покрият с тънък пласт солена сланина, която се фиксира за през нощта. На сутринта краката се измиват, а вечерта лечебната процедура се повтаря.

Изгаряне

– При изгаряне с вряла вода мястото веднага се третира със струя студена вода, а след това с много сол. Усеща се парене, но след няколко минути то стихва, а след 15 минути от изгарянето не остава и следа.

– Слънчево изгаряне. Вземат се 1 ч. лъжичка готварска сол и ? ч. лъжичка сода, които се разбъркват в 1 л топла преварена вода. Взема се по 1 суп. лъжица на всеки 5 минути през първите дни след изгарянето. Разтворът е ефикасен при обширни и тежки поражения върху кожата за компенсиране на загубата на течности и предотвратяване на шока.

– При изгаряния с киселина уврежданията по кожата са по-дълбоки. Трябва бързо и докрай да отстраните химическото вещество, като промиете мястото с течаща вода. 2 суп. лъжици захар, 1 ч. лъжичка сол и ? ч. лъжичка сода се разтварят в 1 л вода. Вземат се по 50 мл на всеки 3 – 5 минути за предотвратяване на обезводняването на организма.

Ухапвания от насекоми

– При ухапване от насекомо намокрете мястото с вода и го поръсете със сол.

– При ухапване от насекомо намажете мястото с 50% разтвор на сол и то по-бързо ще престане да ви боли и да ви сърби. Ефектът ще е по-голям, ако използвате солен оцет.

– Вземат се по 100 г сажди, вино и растително масло и по 50 г сол и семе от див лапад (солта и семето се смилат в кафемелачка). Всичко се смесва и се стрива. Засегнатите места се мажат след вана преди лягане при сърбеж и сухота на кожата, след ухапване от насекоми, при пукнатини и охлузвания.

– Оцет и каменна сол се смесват 5:1 до пълно разтваряне на солта и с това се маже ухапаното от насекомо или ударено място, или се разтриват слепоочията при главоболие.

Бръчки

– Добре е лицето да се обтрива със студен солен разтвор (1/2 ч. лъжичка сол на чаша вода).

– При двойна брадичка, тънка увиснала кожа и гънки по шията най-напред трябва да се преодолее навикът брадичката да се притиска към гърдите. Главата трябва да се държи леко повдигната. Освен това 1 – 2 пъти дневно за по 3 – 5 минути трябва да потупвате кожата под брадичката с края на хавлиена кърпа, натопен в солен разтвор (1 ч. лъжичка сол на чаша вода).

– Сутрин, 20 минути преди да намажете лицето си с подхранващ крем, го измийте с хладък солен разтвор от 1 ч. лъжичка сол на чаша вода. Процедурата действа укрепващо на лицевите мускули и действа благотворно върху повяхналата кожа. Плакнете лицето така всяка сутрин 15 – 20 дни. След това направете 14-дневна пауза и отново повторете цикъла на лечение. Тази процедура тонизира кожата и я изглажда.

– При повяхнала и отпусната кожа с бръчки много добре действа подхранващото бадемово мляко със сол. За направата му счукайте в хаванче и смелете с кафемелачката 25 г белени сладки бадеми. Залейте ги с ? чаша топла преварена вода и добавете сол на върха на ножа. Прецедете разтвора през марля и го съхранявайте на студено. Преди употреба енергично разклатете млякото. Намажете лицето с 1 – 2 чаени лъжички от него, след което използвайте подхранващ крем.

Криомасаж. 1 суп. лъжица сол се разтваря в 0,5 л вода, която след това се замразява във форми за лед. Лицето се масажира с кубче от този лед всяка сутрин за по 5 минути по линиите на опъване на кожата, което я тонизира и спомага за заглаждането на бръчките и подмладяването на лицето. Криоапликациите са много ефикасни за премахването на възпаления, отоци и болки след някои козметични процедури. Това се отнася най-вече за оперативните и топлинни процедури като механична епилация, почистване, ексфолиране, пилинг на лицето и др. Освен това третирането с лед много добре тонизира кожата, прави я еластична и заглажда бръчките.

– При набръчкана и отпусната суха кожа е полезно да се прави маска от сок от алое със сол. Алоето съдържа биостимулатори, които тонизират кожата. Добавената в маската сол помага за поддържането на тонуса. Най-напред се приготвя отлежал сок от алое. Растението една-две седмици не се полива. След това срязаните листа се увиват в черна хартия (на тръбички) и се оставят за две седмици върху долния рафт на хладилника при температура +2 до +3°С. После сокът от листата се изцежда. 5 – 10 г ланолинов крем се смесва с 5 – 7 г отлежал сок от алое и се добавя 5 – 10 г растително масло. Маската се нанася върху лицето след горещ солен компрес и престоява върху него 10 – 15 минути, след което се отстранява, като се заменя с друга: 2 ч. лъжички белтък се смесват с ? суп. лъжица сол и се нанася върху лицето. След 10 минути маската се сваля с памук, напоен в настойка от жълт кантарион или конски босилек. Кожата се изплаква със същата настойка и накрая лицето и шията се намазват с рядък крем.

– Подмладяваща солена маска. 1 суп. лъжица сол се смесва с 1 суп. лъжица мед и към тях се добавят 2 суп. лъжици зехтин. Този козметичен продукт се бори с първите признаци на стареенето и ефикасно изглажда бръчките.

„Черни точки”

– При мазна кожа много добре действа следното: върху памучен тампон, напоен със сапунена вода, се поръсва малко ситна сол и с това се третират местата с черни точки. Процедурата се повтаря поне по 2 пъти седмично, най-добре – през 1 – 3 дни в зависимост от това, как реагира кожата ви, дали не се дразни и не се зачервява. Времето за втриването на солта трябва непрекъснато и постепенно да нараства. Най-напред това е една минута, после все по-дълго, докато се стигне до 2 – 3 минути. Същевременно започнете да засилвате и натиска.

– Маска скраб от сол. Ако имате черни точки, тази маска ще ви помогне да се преборите с тях. Смесете по 1 суп. лъжица сол и сода и добавете 1 суп. лъжица сметана или кисело мляко. Старателно разбъркайте съставките и намажете местата с черните точки. Преди това е желателно да отворите на пара порите на лицето, а след маската намажете с подхранващ крем.

Проблеми с кожата

– На тези, които искат да подобрят състоянието на кожата си и да я регенерират, препоръчвам да изберат за ваните си розовата сол. Тя връща на кожата нейната еластичност, поддържа тонуса й и предотвратява появата на преждевременни бръчки. Розова сол за вани може да си направите сами. Трябват ви обикновена морска сол без никакви добавки и листенца от рози. От броя на цветовете ще зависи наситеността на готовата сол. За оптимално се смята количеството пет средно големи цвята на 200 г сол. Розовата сол се приготвя по следния начин. В стъклен буркан, който може да се затваря плътно, се редуват ред сол, ред листенца, така че всеки слой напълно да покрива предишния. След това бурканът се затваря и се поставя на тъмно и топло за две седмици. През това време солта ще може да поеме максимално количество вещества от розовия цвят и да се превърне в доста ефикасно козметично и лечебно средство. Розовата сол се използва в умерени дози, като във ваната се добавят не повече от 5 суп. лъжици от нея.

– При заболявания на кожата и с цел нейното подмладяване разтривайте тялото със следната лековита смес: на литър гореща вода се добавят по 2 суп. лъжици ябълков оцет и сол и 1 суп. лъжица мед.

– Горещите разтривки със солена вода се използват за балансиране на телесната температура. Прави се лесно: краката се потапят в леген с топла подсолена вода, а на гърдите, гърба и шията се поставя гореща солна превръзка. Процедурата спомага да се стоплите, когато ви е студено, и напротив, да се разхладите, когато е прекалено топло.

– Противотуберкулозното лечение на кожата се провежда на фона на безсолна диета и повишаване на съдържанието на белтъчини в храната. Тъй като йоните на натрия и хлора повишават възпалителния потенциал на тъканите, намаляването на консумацията на сол действа не само противовъзпалително, но и профилактично при алергични усложнения.

– Сокът от грозде може да послужи за направата на лосион за овлажняване на кожата. Гроздовите зърна се смачкват, след 2 часа сокът се прецежда, а остатъкът се изстисква. 400 г сок се налива в буркан, смесва се с 1 – 2 суп. лъжици мед, добавя се 1 ч. лъжичка сол, сместа отново се прецежда и в нея се долива чаша водка. С памук, напоен с лосиона, се намазва измитата кожа на лицето и се оставя да стои 1 – 2 часа. Процедурата се прави винаги, когато е удобно. Лосионът може да се съхранява една година.

Из „Чудодейната сила на солта”
Книгата може да поръчате тук!

Направете си сами соли за вана. Снимка Pixabay.com
Направете си сами соли за вана. Снимка Pixabay.com
Солта помага при рани, изгаряния и ухапвания от насекоми. Снимка Pixabay.com
Солта помага при рани, изгаряния и ухапвания от насекоми. Снимка Pixabay.com