Бадемите са едно от средствата, които могат да помогнат в борбата срещу диабета, предаде БТА, позовавайки се на британски експерти.

По повод предстоящата Национална седмица, чиято цел е да насочи обществото внимание към диабета, специалистите напомнят за важната роля на храненето в борбата срещу заболяването.

Подходящата храна е съществена за овладяване на състоянието, тъй като допринася за контролиране на нивата на кръвната захар, мазнините в кръвта и кръвното налягане. Поддържането на здравословно тегло също е от значение.

Според нутриционистката Луси Джоунс, която се позовава на редица предишни проучвания, отлично средство в борбата срещу диабет тип 2 са бадемите. Те оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар, засищащи са и могат да се консумират без да доведат до напълняване, имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, "добри" мазнини и антиоксиданти.

Във Великобритания понастоящем страдащите от диабет са четири милиона. На риск да развият заболяването са изложени 11,9 милиона души. Експертите от организацията Диабет Ю Кей напомнят, че в борбата срещу диабета е важно да се ограничи количеството на мазнините, солта и захарта в храната, както и да се консумират повече плодове и зеленчуци.