Учени от университета в Кембридж доказаха, че химикали от шампоаните, алкохола и автомобилните газове причиняват рак, като намаляват способността на организма да коригира грешки в гените си, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Алдехидите са група от органични съединения, които се произвеждат в телата ни в съвсем малки количества. Те се намират навсякъде в околната среда и причиняват рак. Причината, според експертите, е намаляването на способността на организма да възстанови собственото си ДНК.

Алдехидите, които се използват редовно с употребата на козметика или други продукти, могат да обострят дефектите в гена BRCA2, които увеличават риска от развиване на рак на гърдата, яйчниците, простатата или панкреаса. Съединенията могат да бъдат открити и в отходните газове на колите, дима и строителните материали.

"Знаехме, че алдехидите не са полезни и се свързват с рака, но не знаехме, че те увреждат протеини в клетките, които предотвратяват грешки в ДНК, предизвикващи болестта. Не знаем колко от тези химикали ние вдишваме или колко дълго се запазват във въздуха, след като бъдат произведени, но ги намираме навсякъде около нас", каза ръководителят на проучването проф. Ашок Венкитараман.

Изследването, публикувано в сп. "Сел", е използвало генномодифицирани човешки клетки, за да определи как алдехидите от замърсяването и други източници могат да причинят рак.