Учени от университета в Единбург са установили, че съставка на зехтина може да предотврати възможността гени, свързани с риск от поява на рак, да функционират на клетъчно ниво, предаде БТА.

Олеиновата киселина е основна съставка на зехтина и принадлежи към мастните киселини.

За целите на изследването учените са анализирали ефекта от олеиновата киселина върху miR-7 - вид микро РНК (малки некодиращи молекули РНК), за която е установено, че потиска образуването на тумори в мозъка.

По време на тестове с клетъчни екстракти и живи клетки в лабораторна среда учените са констатирали, че олеиновата киселина предотвратява възможността клетъчен протеин, кръстен MSI2, да прекъсне производството на miR-7.

Олеиновата киселина поддържа производството на miR-7, която предотвратява риска да се образуват тумори.

Получените резултати могат да допринесат за разработване на базирана върху олеиновата киселина терапия, която предотвратява появата на рак на мозъка.

"Макар да не можем да заявим, че олеиновата киселина в хранителния режим предотвратява рак на мозъка, получените резултати навеждат на мисълта, че тя подкрепя производството на потискащи туморите молекули в клетки, отгледани в лабораторна среда", пишат изследователите в сп. "Journal of Molecular Biology".