Експерименталното лекарство ларотректиниб се оказа обещаващо срещу рядка генетична аномалия, която стимулира разпространението на ракови клетки, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Те бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго, предава БТА.

Лекарството на американската фирма в областта на биотехнологиите Loxo Oncology Inc се оказа ефикасно за 76 на сто от децата и възрастните, засегнати от 17 вида рак в напреднал стадий. Ларотректиниб е инхибитор на тропомиозин рецептор киназа (ТРК) - семейство сигнални протеини, които играят важна роля за комуникацията между клетките и растежа на тумора. При въпросните пациенти гените ТРК се свързват анормално с други гени и това ускорява деленето на ракови клетки, поясниха експерти.

Ако лечението бъде одобрено от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, това ще е голяма крачка напред към комерсиализацията на терапии, които атакуват специфични генни особености у пациента и в тумора, а не в засегнатия от рака орган.

Изследването, извършено под ръководството на д-р Дейвид Хайман от мемориалната болница "Слоун Кетъринг" в Ню Йорк, обхванало 55 участници - 43-ма възрастни и 12 деца. Всички участници били засегнати от рак в напреднал стадий, включително рак на дебелото черво, на гърдата или на панкреаса. Повечето деца били засегнати от детски фибросарком. У 76 на сто от пациентите, лекувани с ларотректиниб, размерите на тумора значително намалели, а 12 на сто дори били в пълна ремисия. Учените с изненада констатирали, че лечението не е токсично и следователно не дава странични ефекти. Всички участници продължават терапията, като някои от тях са я започнали преди 25 месеца.