Медитацията, релаксирането и психологичната помощ са от голямо значение за онкоболните и пациентите в ремисия, сочат резултатите от няколко изследвания, цитирани от Франс прес.

Те бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго и се вписват в рамките на усилията на онколозите да повдигнат духа на пациентите, предава БТА.

"Намаляването на страха и безпокойството са много важни за подобряване психологичното и емоционалното благосъстояние на пациентите", заяви ръководителката на едното от изследванията д-р Джейн Бийт от университета в Сидни. Според нея около 50 на сто от пациентите, които са били засегнати от някакъв вид рак и са в ремисия, и 70 на сто от младите жени, които са били засегнати от рак на гърдата, се страхуват от евентуална поява на рецидив на заболяването. "Този страх може да е сковаващ до такава степен, че да повлияе върху следенето на здравословното състояние от лекари, върху поведението и контактите с хора в обкръжаващата среда и на работното място, или казано с други думи, да отрови живота на пациента", отбеляза д-р Бийт.

Изследването й обхванало 222-ма пациенти в ремисия, у които нямало следа от раково заболяване. Половината от тях участвали в пет 60-90-минутни сеанса с терапевт, докато останалите не получили никаква психологична помощ. Сеансите включвали упражнения за отпускане на мускулите, релаксиране и медитация. Учените използвали тест FCRI за измерване страха от поява на рецидив на рак и констатирали, че у извършвалите упражнения участници тревожността значително намаляла. След 5 сеанса с терапевт тестът показал намаляване на безпокойството със средно 18,1 пункта, при намаляване със 7,6 пункта за участниците в контролната група.