Изпробване на свръхчувствителна течна биопсия, която сканира кръвни проби, за да открие следи от ракова ДНК, показа, че методът може да идентифицира поне една ракова мутация у повечето пациенти, засегнати от рак в напреднал стадий, предаде БТА.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго. Тестът на Grail, филиала на компанията Illumina Inc, може да открие частици от ракова ДНК в кръвта на пациенти, за които е известно, че са засегнати от рак.

Става въпрос за първото от много изследвания, които компанията трябва да извърши, за да създаде кръвен тест, който открива рак в ранен стадий у пациенти без симптоми на заболяването. "Това е важна крачка напред - заяви д-р Педрам Разави от мемориалната болница "Слоун Кетъринг" в Ню Йорк. - Доказахме, че онова, което нарекохме високоинтензивен метод, функционира."

Повечето течни биопсии прибягват до следващо поколение секвениране, за да сканират кръвни проби за фрагменти от туморна ДНК у хора, които са били диагностицирани с рак. Подобни тестове предоставят неинвазивна алтернатива на стандартните тъканни биопсии. Използвани са, за да се установи кои гени са в основата на раково заболяване у даден индивид или да се изследва ефикасността на терапия.

Експертите по ракови болести уверяват, че е трудно да се открие ракова ДНК в кръвта на пациенти, засегнати от рак в напреднал стадий, а да се идентифицират гени, свързани с рядък вид рак, в кръвта на здрави хора е още по-голямо предизвикателство.

Тестът на Grail сканира кръвни проби, за да открие мутации в 508 гена, като всяка зона на генома се секвенира около 60 000 пъти.