Учени от Тексаския университет в Далас откриха неочаквана връзка между глюкозата и някои видове рак, съобщи ЮПИ, цитира БТА.

Били изследвани данни за 33 вида рак сред над 11 000 пациенти. Учените установили, че протеин, отговорен за пренасянето на глюкоза в клетките, е в по-големи количества при един вид недребноклетъчен белодробен рак - сквамозния карцином, отколкото при друг вид - аденокарцинома.

"Подозираше се, че много ракови клетки са зависими от захарта като фактор, който ги снабдява с енергия, но се оказва, че сквамозният карцином е значително по-зависим", заяви Ким Джун-хуан от университета.

Отговорният за пренасянето на глюкозата протеин е кръстен GLUT1. Той я транспортира в клетките, където тя е използвана като източник на енергия и е отговорна за клетъчния метаболизъм.

"По-рано се смяташе, че метаболитните подписи на тези два вида белодробен рак са сходни, но сега си дадохме сметка, че всъщност са много различни - отбеляза ученият. - Получените резултати навеждат на мисълта, че ракът не е едно-единствено заболяване, а включва няколко заболявания с различни характеристики."

Било констатирано, че високите нива на GLUT1 са свързани с нуждата на сквамозния карцином от захар. "Погледнахме на нещата от различни ъгли и заключихме, че GLUT1 е по-активен при сквамозния подтип на рака - поясни Джун-хуан. - Аденокарциномът е значително по-малко зависим от захарта. Изследването ни за пръв път показва, че метаболизмът на тези два подвида рак е различен и единствен по рода си."