Учени от университета Макмастър в Хамилтън, провинция Онтарио, Канада, за пръв път установиха, че съществува връзка между пробиотиците и намалените симптоми на депресия у пациенти, засегнати от синдрома на раздразненото дебело черво, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Синдромът на раздразненото дебело черво е най-често срещаното стомашно-чревно смущение. Той е свързан с коремни болки, диария и констипация. Хроничните му симптоми често водят до депресия у засегнатите от него пациенти.

Учени от университета констатирали, че два пъти повече пациенти, засегнати от въпросния синдром, били с по-малко симптоми на депресия, след като приели пробиотика бифидобактерия лонгум NCC 3001, в сравнение с участниците, които приели плацебо.

Пилотното изследване обхванало 44-рима възрастни, засегнати от синдрома и от слаба до умерена форма на депресия. Здравословното им състояние било следено 10 седмици.

Половината участници приемали дневна доза бифидобактерия лонгум NCC 3001, а останалите - плацебо. Шест седмици след началото на изследването 64 на сто от приемалите пробиотика пациенти били с намалени симптоми на депресия, докато това се отнасяло за 32 на сто от приемалите плацебо участници.

Получените резултати показват, че приемането на специфичен пробиотик може да потисне синдрома и да намали свързаните с него психични проблеми, отбелязаха учените.