Евтин кръвен тест може да предскаже кой има висок риск от инфаркт и непроявено до момента сърдечно заболяване, съобщи BBC. 

Според експерти това може да се окаже по-добър вариант от измерването на кръвното и изследването на холестерола. Методът е изследван само при мъже, но дава резултати и при жените. Тестът представлява изследване за белтъка тропонин, който се покачва при сърдечни увреждания. Протеинът тропонин се произвежда само в сърдечния мускул и обичайно не се намира в кръвта или е в съвсем малки количества. 

Измерването на тропонина в кръвта влиза в рутинните изследвания при установяване на инфаркт в болниците. Белтъкът се появява от 3 до 6 часа след началото на инфаркта и се задържа до 2 седмици след това. 

Изследването е проведено с 3300 мъже от екип от университетите в Единбърг и Глазгоу, Великобритания. Изследователите начело с проф. Никълъс Милс доказали, че мъже с повишено ниво на тропонина в кръвта имат по-висок риск да получат инфаркт или да умрат от сърдечно заболяване в следващите 15 г. Когато част от тези високорискови пациенти били подложени на превантивно лечение - например с лекарства, понижаващи холестерола, било установено понижаване на общия риск също както и намаляване на тропонина в кръвта. Всички участници в проучването били с висок холестерол, но без данни за сърдечна болест.

Предстоят разширени проучвания включително и при жени. 

"Тропонинът е като барометър за здравето на сърцето. Ако пълзи нагоре, това е лошо и рискът от проблеми със сърцето нараства. Добре е, когато този показател намалява", коментира проф. Дейвид Нюби, един от авторите на научната публикация. Изглежда, нивото на тропонина показва и кой се повлиява добре от статините - лекарствата за понижаване на холестерола, допълва той.