Силно заразен вирус на птичи грип е открит сред птици у нас. В два региона той вече е предаден и на домашни птици. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за 24zdrave.bg. 

Единият регион е Врачанският. Там предстои спиране на продажбите на живи птици и избиване на домашните птици - кокошки, пуйки, гъски, патици, в радиус 3 км от огнището.  

Този сезон високо патогенен щам на вируса на птичия грип - A (H5N1), бе открит сред диви птици в няколко страни в Европа. 

Засега няма пряка опасност за хората, тъй като вирусът не се предава лесно, но е нужно повишено внимание и предпазни мерки за стопаните с домашни птици и работещите с птиче месо в засегнатите райони, обясни д-р Кунчев. 

Междувременно се засилва разпространението на сезонния грип у нас. Днес ще бъде обявена грипна ваканция в Кричим - до края на седмицата, тъй като има над 40% отсъстващи деца от две училища в града, каза още д-р Кунчев. Засега грипът с ваксинален щам A (H3N2) е водещ в епидемията у нас и в Европа. Той разболява с класически симптоми - висока температура, сухо и болящо гърло, силна отпадналост. Отчетените до момента усложнения също са класически - пневмония и бронхит, каза още д-р Кунчев.