Системата за пръстова идентификация, която става задължителна и за джипитата през 2017 г., ще се въведе пилотно първо в 3 практики, после в още 3 и така, докато станат 15. Срокът за изпробване е неограничен. Това съобщават от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОЛБ) на сайта си след среща с работна група от здравното министерство. 

Съсловното сдружение уточнява, че от 1 януари 2017 г. няма да има анекс към договорите със здравната каса, свързан с пръстовия идентификатор. 

Личните лекари поставят множество конкретни въпроси и казуси, при които не е ясно как ще се прилага пръстовата идентификация. Какво ще стане, ако лекарят е отишъл на домашно посещение и в същото време в практиката му дойде спешен пациент, който не може да чака за преглед? Как е решен проблемът при хората с деформирани пръсти вследствие на заболяване или със загрубяла кожа, както и при неподвижно болните? Какво трябва да направи лекарят, ако няма връзка с интернет, докато преглежда? Колко време е допустимо да се упорства, когато четците не отчитат пръстовите отпечатъци на конкретен пациент и не може да се формира уникалния идетификационен номер? Това са част от запитванията на джипитата, изпратени в писмо до МЗ в четвъртък.