Грипният вирус А (H3N2), който присъства в тазгодишните ваксини с щама "Хонконг", води до класическите усложнения пневмония и бронхит. Това показва първият епидемичен взрив, който възникна в Балчик и наложи грипна ваканция за училищата и детските градини, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за 24zdrave.bg.

Заболеваемостта в страната вече надхвърля 120 на 10 000 души, което означава, че епидемията е започнала. Най-много болни от грип и остри дихателни инфекции отчитат в Стара Загора, Враца, Пазарджик, Хасково, Кюстендил, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Там са доказали 12 положителни проби за грипния вирус А (H3N2) в седмицата до 11 декември, и по няколко проби с аденовируси, парагрипни вируси и респираторно-синцитиален вирус. 

Трудно е да се каже кога ще е пикът на епидемията, защото предстоят празници и ваканция за учениците, каза д-р Кунчев. При натрупване на повече почивни дни изостава статистиката, защото хората не ходят на лекар, и се разреждат контактите в големи групи в затворени помещения - класни стаи, занимални, офиси и др.

Тази година епидемията започва значително по-рано спрямо сезон 2015/2016 г., допълни д-р Кунчев. 

Грипът "Хонконг" е водещ и в останалите страни в ЕС, сочи статистиката на Европейския център за контрол на заболяванията.