Момиченце на 4 месеца с рядка болест бе спасено с транспортния самолет "Спартан" на българските ВВС, който го транспортира до Виена на 14 декември вечерта, съобщи директорът на Център "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ за 24zdrave.bg. 

Самолетът излетял в 20 ч от летище Враждебна и се прибрал в 2 ч на 15 декември. шестчленният екипаж с командир кап. Пламен Дончев транспортирал детенцето до летището във Виена. университетска болница във Виена, където е един от центровете за лечение на неговото заболяване - съдово-туморно образувание в областта на шията. 

"Момиченцето вече беше в този център, където стартира терапия. След това то се прибра, а по план трябваше да отиде за втори етап на лечението през януари. Тези дни обаче детето внезапно се влоши и беше с опасност за живота. Затова Министерството на здравеопазването стартира процедура по въздушен транспорт по спешност", обясни проф. Пилософ. 

При кризата детето било прието в Националната кардиологична болница, където освен специализираните детски кардиологично и кардиохирургично звено, работи едно от водещите педиатрични отделения с дихателна реанимация у нас. След консулт специалистите взели решение за изпращане на детето във Виена. Очаква се то да бъде оперирано там, а лечението се финансира от фонда за лечение на деца. Преводът бил направен по-рано днес.