Ваксината срещу ротавирусна инфекция при най-малките ще се плаща от здравната каса през 2017 г., съобщиха от институцията за 24zdrave.bg. Тя остава в списъка на препоръчителните ваксини, но ще бъде безплатна, а парите ще се осигуряват от здравното министерство.  

Все още не е уточнено за колко деца се предвижда такава имунизация. Ротавирусната инфекция се изразява в силна диария и повръщане, което води до бързо обезводняване. Състоянието е много опасно при бебета и малки деца и затова при такива симптоми следва хоспитализация. Ротавирусите са изключително опасни за недоносените бебета, при които профилактиката е приоритет.  

МЗ готви програма за профилактика на ротавирусна инфекция пи децата, по която се отпуска и финансирането. Общата сума за ваксините от задължителния имунизационен календар и за здравни дейности, която министерството ще преведе на касата, е около 24 млн. лв. за 2017 г. 

От здравната каса пък се надяват да постигнат сериозни отстъпки в цената при договарянето на ваксините. Тя е осигурила над 660 000 лв. отстъпки за ваксините в последните 3 г.