„Паневритмията е уникално явление за изцеление на душата и планетата“, заяви в Монтана д-р Светла Балтова. Ритмичните движения на фона на музика с неравноделен 7/16 такт, текст и движения сред природата в кръг създават толкова красота и разпръскват светлина в природата, подчерта в лекцията си тя. Измислена е от Учителят Петър Дънов, изкусният цигулар, който подобно на Орфей омайва и хората и животните. Той споделял, че я свалил от живота, от природата. А формите в природата са съвършени. Почти всички научни изобретения копират природата. Паневритмията изразява разум и интелигентност, тя била взета от невидимото царство, вярват хората от Бялото братство. Това е музика за събуждане на душата. Под нейното въздействие изчезва страха от околната среда, практикува се така, че всяка частица от тялото да затрепти. При иначе хармоничния танц много чужденци добавят волно своите характерни танци като фламенго, тим-тами и др.

Според д-р Балтова човек може да се лекува чрез движения, да добие повече вяра в себе си. Съвременните хора се прегърбват, затварят заради необходимостта от сигурност, а движенията в Паневритмията са символ на разгръщането и освобождаването на духа.

Екзотичният бял танц е в три кръга и започва с 28 упражнения , следват Слънчевите лъчи по български ритми и образуването на окултната или скрита фигура Пентаграм.

Помага и за премахване на вредните въздействия от динамичния начин на живот, при който хората закусват на крак, гонят автобуси, карат кола и едновременно говорят по телефона, бързат от едно място на друго.

Използването на Пентаграма датира от дълбока древност. С този символ са си служили много окултни школи. Те го приемали като стредство за постигане на своята основна цел - духовното повдигане. Пентаграмът е символ на петте велики принципа: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Това са петте качества, които трябва човек да изработи в себе си, за да стане съвършен. Във всичко пулсира живият Бог и хората, рано или късно, ще осъществят Божия замисъл - чрез силите на Пентаграма да намерят пътя към истинския живот.

Пентаграмът представлява пет велики и разумни течения в живата природа - течения на енергия и светлина, които индусите наричат "прана" или "течения на живота". Това са пет велики центъра, в които стават разумни процеси. Те съчетават в себе си пет положителни и пет отрицателни сили. Възходящите или положителните сили, се намират по върховете на Пентаграма, обърнат с върха си нагоре, а низходящите или отрицателните се намират във вътрешния петоъгълник.

Пентаграмът хармонира ума и сърцето на човека и му показва, че може да живее и да разреши правилно задачите си само с помощта на своя Отец - Бога. Той е извор на Светлина, на динамична и магическа сила.

Д-р Балтова препоръчва на човеците да употребяват вегетарианството,само жива храна и да прочистват два пъти в годината организма си с орехови ядки, варени житни зърна и мед.
Д-р Балтова препоръчва на човеците да употребяват вегетарианството,само жива храна и да прочистват два пъти в годината организма си с орехови ядки, варени житни зърна и мед.