Ексректорът Ваньо Митев в болничен след одита, разкрил злоупотреби, но
организира нелегитимно общо събрание, каза настоящият ректор проф. Миланова

Две известни имена доц. Костадин Ангелов и проф. Генчо Начев могат да изненадат неприятно бившия ректор на Медицинския университет.

Академик Ваньо Митев организира в началото на идната седмица общо събрание на висшето училище, за да свали своята наследничка - проф. Вихра Миланова. Шефът на “Александровска” болница е подал документи за ректор вчера, твърдят осведомени.

“24 часа” не получи потвърждение от доц. Костадин Ангелов за намеренията му. Неофициално се твърди, че и кардиохирургът Генчо Начев може да опита да стане ректор.

В Медицинския университет дори се говори, че доц.Ангелов бил подкрепян от три факултета - Медицинския, дентална медицина и фармация.

За доц. Ангелов се твърди още, че шансовете му са по-големи, тъй като проф. Начев бил пред пенсионна възраст, а и можел да съвместява ректорството с управлението на Александровска болница.

Междувременно министърът на образованието Меглена Кунева разпореди проверки как са раздавани научни звания в Медицинския университет - София, и в Техническия университет във Варна.

По повод одита на МОН в Медицинския университет - София, който откри финансови злоупотреби на бившия ректор, проф. Вихра Миланова каза, че проф. Митев бил в дълъг болничен, което не му позволявало да идва на работа и да помогне за изчистването на констатациите за неуредици.

“Виждам обаче, че болестта му позволява организиране на пресконференции и активна организационна дейност по извънредното общо събрание, което би трябвало да се състои следващата седмица. Това също е нарушение на закона, този път на Кодекса на труда, нарушение, с което се занимава Инспекцията по труда”, каза още проф. Миланова. (24часа)