• Броят на микробите в нея е като в проба от фекалии, твърди германски учен
  • Опасни са за хора със слаба имунна система, възрастни и деца

Използваме я, за да почистваме чинии и чаши, а кухненската гъба е бактериален рай. Те са топли, влажни и пълни с хранителни трохи, с които микробите да пируват.

През 2017 г. Маркус Егерт, микробиолог от университета “Фуртванген” в Германия, публикува данни за бактериалния микробиом на използвани кухненски гъби. В тях той открива цели

362 вида микроби. На места гъстотата на бактериите достига до 54 млрд. индивида на квадратен сантиметър

“Това е много голямо количество, подобно е на броя на бактериите, които бихте намерили в проба от човешки изпражнения”, казва Егерт.

Лингчонг Ю, синтетичен биолог от университета “Дюк”, и неговият екип използваха компютри, за да моделират сложната среда на гъба за проучване от 2022 г. Той установи, че гъбите с различни размери на порестата материя насърчават най-много микробен растеж.

“Има бактерии индивидуалисти, които обичат да растат сами, и други, които се нуждаят от компания. В една гъба имате толкова различни структури или ниши, че всеки става щастлив”, казва Ю.

Гъбите определено са добри домове за бактериите. Това обаче не означава непременно, че винаги представляват риск за здравето ни.

В изследването на Егерт от 2017 г. той секвенира ДНК на най-често срещаните видове микроорганизми и установява, че пет от десет от най-разпространените могат да причиняват инфекции при хора с компрометирана имунна система. Специални мерки за почистване като нагряване в микровълнова печка или изплакване с гореща сапунена вода, също не постигнали ефект - едни загиват, но по-устойчивите щамове процъфтяват.

“Нашата хипотеза е, че мерките за почистване могат да доведат до процес на подбор, при който

малкото оцелели могат отново да нараснат до големи числа

Ако направите това няколко пъти, може да се стигне до селекция на бактерии, които са по-добре адаптирани към почистване.”

Важно е да се отбележи, че нито една от бактериите, открити от Егерт, не е свързана с хранително отравяне или тежко заболяване. Всъщност 90% от хоспитализациите поради болести, причинени от храна, могат да бъдат проследени само до пет патогена, три от които са бактерии – Escherichia coli, Salmonella и Campylobacter.

“Открихме само потенциално патогенни бактерии, които могат да бъдат опасни за хора със слаба имунна система или за възрастни хора или деца. Обикновено за здравия човек бактериите в кухненската гъба не са вредни”, твърди германският учен.

През 2017 г. екипът на Дженифър Куинлан, професор по безопасност на храните в университета Prairie View A&M в САЩ, събра гъби от 100 домакинства във Филаделфия. Тя установи, че

само 1-2% съдържат бактерии, свързани с хранително отравяне

при хората.

Това откритие беше подкрепено от проучване от 2022 г., в което Солвейг Лангсруд, учен от норвежкия институт за изследване на храните Nofima, сравнява бактериите, открити в гъбите и четките за миене на съдове. Тя откри общ набор от безобидни непатогенни бактерии и в двата вида прибори, но в четките микробите се оказаха по-малко. След това тези потенциално патогенни бактерии могат да бъдат прехвърлени от гъбата към чиниите и приборите.

Според изследователи страшното може да се случи, ако бактерията на салмонелата влезе в гъбата при забърсване около сурово месо, пиле, яйце и се настани по стените на съдовете. Тогава е гарантирано, че обитателите на дома ще имат здравословен проблем.

След представените научни доказателства следва въпросът колко често трябва да сменяме кухненската си гъба?

Куинлан е категорична, че това трябва да се случва всяка седмица. Според нея обаче има начин да се удължи животът, без да носи опасности.

“Има два лесни начина за почистване -

пуснете ги в съдомиялната на висока температура или ги сложете за 1 минута в микровълновата фурна,

докато излезе пара. Това ще убие по-голямата част от патогените.”

Проучванията показват, че тези два метода намаляват бактериалното натоварване и са доста по-ефективни от накисването на кухненската гъба в белина.

Поставянето на гъба във вряща вода и дезинфектант ще убие повечето бактерии, въпреки че някои могат да оцелеят, особено тези, които образуват защитни лепкави биофилми. Но този подход се оказа ефективен за намаляване на потенциални патогени като салмонела.

Други съвети включват да не съхранявате гъбата в мивката, за да има време да изсъхне между употребите.

“Изобщо не бих използвал кухненски гъби. Всъщност няма смисъл да използвам такъв предмет в кухнята”, казва Егерт. “Четката е много по-добра, защото съдържа по-малко бактерии и изсъхва по-лесно. Освен това е по-лесна за почистване.”