Препоръчителната доза е 5 ореха на ден. Сутрин – за сърцето, за енергия и за отслабване, или вечер – за добър сън. Има допълнителни предимства, ако се хапват след накисване във вода за 5-8 часа

В последните 20 г. на стремителен научен интерес в областта на храненето ядките изпъкнаха като бустер в удължаването на младостта. Всички видове имат достойни роли, но главната е на орехите. И не, съвсем не става дума само за кожа без бръчки. Подценявани като прости за сметка на екзотичните видове, орехите са изключителна храна за младост - от сияйна кожа до свеж ум.

Печалната истина за стареенето е, че то започва от момента, в които спрем да растем. И скоростта му се увеличава с годините, изпреварвайки понякога значително продължителността на живота. Прагматичният подход е от млади години да определяме старостта не толкова с навършени години, колкото да я измерваме със забавяне на стареенето и годините в добро здраве.

Един от водещите фактори за постигане на целта е правилен избор на диета. Освен да е балансирана като количество и хранителни вещества, по възможност трябва да включва шампионите във всяка от категориите храни. Лидерството е много оспорвано и невинаги само по питателност или ползи, а и според интересите на хранителната индустрия и рекламата. Затова според американската сертифицирана диетоложка Мелиса Джегер е особено ценно натрупването на съвпадащи резултати от проучвания със суперлативи за обикновените орехи. Сръбски учени пък правят запомнящото се сравнение, че на Балканите орехите са “рибите” в храненето на държавите отвъд Средиземноморието. Историята им може да бъде проследена до Древна Персия, където са били отглеждани амо за царете и близкото им обкръжение.

Голямото предимство измежду всички ядки им дава най-високото съдържание на алфа-линоленова киселина. Тя е един от видовете на здравословната омега-3 мазнина. Подобна е на омега-3 мастните киселини ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина, които се намират в рибеното масло, но има специфични растителни отлики и предимства.

Медицинската дефиниция на младостта е пряко свързана със здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Това обяснява защо се обръща толкова голямо внимание на есенциалната омега-3 мазнина в орехите.

Алфа-линоленовата киселина има антиейджинг ефект чрез намаляване на риска от сърдечни    заболявания благодарение на подпомагането на нормалния сърдечен ритъм, доброто кръвообращение и предпазването от образуване на тромби и възпаления.

Мазнините в орехите могат да помогнат за понижаване на нивата на лошия холестерол в организма и да повишат нивата на добрия. Проучвания показват, че яденето на орехи дори може да помогне за премахване на нездравословния холестерол от кръвта след хапване на храна с високо съдържание на мазнини.

Допълнителна тежест на твърдението дава разрешението да се използва при етикетирането т.нар. Heart-check mark на Американската сърдечна асоциация по отношение на препоръките за здравословно хранене. Маркировката дава научни гаранции, че орехите са полезни за сърцето.

А всичко полезно за сърцето по подразбиране е добро и за мозъка. Освен това орехите имат и допълнителни предимства за предпазване от деменция и за разграждането на плаките, които са свързани с болестта на Алцхаймер. Въпреки че проучванията все още продължават, предварителните тестове са показали значителни подобрения в паметта и способността за учене на хора, които са яли орехи всеки ден.

Ореховата ядка също е и отличен източник на витамин Е - мощен антиоксидант, който помага в борбата срещу свободните радикали в тялото. Те са продукти на клетъчни окисления, които стоят в основата на възпалителни и имунни реакции. Замесени са в стотици опасни за здравето механизми - от банални възпаления до възникване на ракови клетки и разрастване на туморната маса. Има конкретни данни за предполагаемо участие  в защитата от рак на дебелото черво, както и че намаляват риска от свързани с хормоните онкологични заболявания като рак на гърдата и рак на простатата.

Витамин Е помага и за предотвратяване на оксидативно увреждане в кожата. Действа, като стабилизира свободните радикали след излагане на слънце, които иначе биха увредили клетките. Витамин Е често се добавя към скъпи кремове за лице, но можете да извлечете ползите, като ядете всеки ден по няколко ореха.

Важен фактор, който допринася за оглавяването на класацията на ядките срещу стареенето, е, че орехите помагат за по-лесно заспиване и пълноценен сън дори в по-късната възраст благодарение на съдържанието на триптофан. Това е аминокиселина, която тялото превръща във витамини от група В, и е от съществено значение за нервните процеси и производството на хормони на съня. Нещо повече, орехите са и един от най-добрите източници на фитомелатонин, сходен на хормона, регулиращ съня.

Скромната орехова ядка има предимството да е с нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвоява бавно и няма да повиши кръвната захар след последното хранене. Това е от особено значение в годините на епидемията от диабет и предиабет, за които голяма част от хората се диагностицират случайно чак в спешното отделение.

Най-парадоксалното е, че (в малките препоръчителни количества) орехите помагат за отслабване и потискане на апетита. Големи проучвания установяват, че хората, които всеки ден ядат до 20-30 грама орехи (колкото се побират в женска шепичка), при равни други условия с контролна група отслабват.

Все пак ядките са доста калорични - от 100 грама получаваме между 600 и 650 калории, или 1/3 от нужната ни за деня енергия. А има и други фактори, които налагат умереност. Например високата консумация на орехи пречи на усвояването на желязото.

Прецизните количествени изследвания са установили, че за максимални ползи за отлагане на старостта и добро физическо здраве и умствени възможности дозата е 5 ореха на ден. Сутрин - за енергия и за отслабване, или вечер - за добър сън. Освен това има допълнителни предимства, ако ядките се ядат след накисване във вода за 5-8 часа.

Ако сте попадали на гранясал орех, знаете, че това не е преживяване, което искате да повторите. Лошият вкус е най-малкото зло. Опасни са микроплесените, които увреждат черния дроб и червата. Най-голямото предимство на орехите - алфа-линоленова киселина - е и най-големият враг на трайността им. Могат да гранясат много бързо, ако се съхраняват в шкафа. Запазват се най-добре вакуумирани на седмични порции във фризер. Или с черупки при постоянна температура и влажност до използването.