Храненето сутрин не е естествен навик и води до вредни последици, твърдят специалистите по хранене д-р Людмила Емилова и д-р Георги Гайдурков. „Пропагандата“ за сутрешното хранене е започнала след Втората световна война, когато хората масово гладували, заяви пред БТВ д-р Емилова, като допълни, че „преди това българите нямали традиция да закусват“. Тя посочи, че българите, занимаващите се предимно със селскостопанска работа, не са имали време да закусват сутрин. Освен това на човек му се доспива, когато хапне. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Д-р Емилова уточни, че между 4 часа сутринта до 12 ч. на обяд токсините в организма се изчистват. Ако в този интервал ядем храна, изискваща храносмилане, процесът на изчистване спира, тъй като енергията се пренасочва за обработка на храната. Ако сутрин сме гладни, можем да приемаме вода, чай, фреш, плодове или други неща, които не изискват храносмилане.

 Също така яденето сутрин води до по-голям апетит на обяд, като приемът на храна през следващите хранения се увеличава. 

Според д-р Георги Гайдурков тази формула зависи от режима на човека. Вероятно китайците, автори на поговорката „Закуската изяж сам, обядът раздели с приятели, а вечерята дай на враговете си“, са ставали много рано сутринта за работа и за тях фактически закуската се явява като обяда за нас.

„Най-важно е да усетим яде ли ни се“, каза той. Болките в корема и „пристъргването“ не са признаци за глад, а по-скоро симптоми на стомашни разтройства. „Трябва да можем да разпознаем истинския глад“, каза той.

„Със ставането обикновено всеки здрав човек няма апетит. Това ще го видите при децата“, посочи д-р Гайдурков. Освен това е много важно и какво ядем като качество. Диетолозите отдавна са отхвърлили баничката с боза, яйцата с бекон, мекиците като варианти за закуска.