Алкохолът не трябва да се консумира на гладно, а в комбинация с мезе, чаша студен чай или вода. Това каза Проф. Донка Байкова, ръководител катедра „Превантивна медицина” във Факултет по Обществено здраве на Медицински университет – София, в пред „Фокус”.

Относно това, че по празниците често хората си позволяват употребата на по-голямо количество алкохол и съответно влиянието му върху организма, Байкова обясни, че в умерени количества алкохолът действа успокояващо, релаксиращо, подобряващо настроението.

„Затова имаме толкова много препоръки за умерена консумация на алкохолни напитки”, допълни тя.

„Да не забравяме, че алкохолът, като субстанция, започва резорбция към горните отдели на храносмилателната система. Още от лигавицата на устната кухина, в частност горните отдели на устата.

Като химическа субстанция той е водно разтворим и мастноразтворим, ето защо не трябва да се консумира на гладно, а винаги да се разрежда с чаша студен чай, минерална или трапезна вода”, каза още проф. Байкова.

„Трябва да се консумира в комбинация с мезе, в което има малко сирене, както повелява нашата традиция. Мезета са необходими, за да се забавя усвояването на алкохола и това става при наличие на белтъчни храни. Ето защо казвам пак не на гладно, не се започва с обилно количество, както е в нашите традиции с концентрирана ракия. Ако има такъв аперитив, той да е в минимално количество, да избираме за себе си едно питие в умерени дози”, уточни проф. Донка Байкова.