През зимата, когато дните са къси и студени, по-рядко излизаме навън, повече се заседяваме в къщи и по навик си похапваме повече. За зимния сезон са много подходящи топлите супи и месните бульони, чиято хранителна стойност е много голяма. В месните бульони се съдържат много незаменими аминокиселини, които укрепват защитните сили на организма. Пълноценни белтъчини можем да си доставим и от млякото и млечните произведения, рибата и рибните продукти и яйцата.

От варивата - боб, леща, грах, ще си набавим витамини, микроелементи, баластни вещества. Седмичното меню можем да си разнообразим с варено жито и овесени ядки, които също богати на баластни вещества и витамини от групата В.
Орехите, бадемите и фъстъците пък са богати на незаменими аминокиселини, а също така на мазнини и ценни витамини. Те са висококалорични и трябва да се внимава, защото ако се вземат повече, бързо се покачва телесното тегло.  Избегвайте продуктите от бяло брашно и рафинирана захар. Една-две лъжички мед или малка шепа стафиди напълно ще задоволят потребностите ви от захар. Може да си сварите и компот от сушени плодове, но не добавяйте захар, тъй като той е достатъчно сладък.

За да се ободрите в зимните дни пийте чай. Шипковият чай е един от най-препоръчваните, тъй като доставя на организма  много витамин С. Чай от листата на малина е много добро средство при простуда и температура.
Не се лишавайте от зеленчуци и плодове. Те повишават устойчивостта на организма към инфекции, поддържат тонуса на сърдечно съдовата ни система. По-често си хапвайте салата от моркови, ряпа, зеле. Сега е сезонът и на цитрусовите плодове - лимони, портокали, мандарини, грейпфрути, в които има изобилие на витамин C, етерични масла и пектин.  Ябълката действа много добре на дихателната система. Замразените плодове и зеленчукови смеси също са подходящи за сезона. В българската национална кухня през зимата се ядат много туршии. Биологично активните вещества на зеленчуците в нея значително се запазват поради млечнокиселата ферментация. Туршия от кисело зеле съдържа голямо количество витамин С. Единственият минус на туршиите, който не можем да избегнем е, че те са много солени и трябва да се съобразяваме с това, особено хората с бъбречни заболявания и високо кръвно налягане.

Не на последно място - яжте чесън! Той е естествен антибиотик и прави организма ни устойчив срещу инфекции. През средновековието хората са носили чесън в себе си, за да ги пази от зарази.