Най-често ги възприемаме като приятно допълнение към кулинарните ни шедиоври. Трябва да знаем обаче, че те притежават и многобройни полезни качества.

Куркума

Битува мнението, че куркумата се справя с много болести далеч по-добре от антибиотиците, които лекувайти заболяването имат редица странични ефекти. Куркумата овладява възпаленията, има детоксикационен и жлъчегонен ефект тя се смята и за мощен антиоксидант.

Куркумата оказва положително въздействие върху състоянието на кожата. Помага да се възстановим след тежки заболявания, при които организма е отслабнал.

За хората, които страдат от диабет или затлъстяване, лекарите също препоръчват куркума - тя нормализира обмена на веществата, очиства организма от лошия холестерол, явява се профилактично средство при проблеми със затлъстяването и диабет.

lНапитка с куркума и лайм: Нужни са ви 1 ч.ч. гореща вода, 1/4 ч.лъж. куркума, 1 ч. лъж. сок от лайм, 1 ч. лъж. захар. Куркумата се залива с горещата вода и се оставя за няколко минути да се запари. Добавя се сосът от лайм и захарта и се разбърква. За усилване на полезните свойства на напитката прибавете малко сушени корени от джинджифил.

Напитка с куркума, мед и мляко: Трябват ви 1 ч. ч. топло мляко, 1/4 ч.лъж. куркума и 1 ч.лъж. мед. Залейте куркумата с топлото мляко. Покрийте и оставете за 5 минути. Добавете меда.

Карамфил

Тази подправка е най-добрият спазмолитик при подправките и мощно противовъзпалително средство. Карамфилът намалява кръвното и има противовъзпалително действие. Отварите и настойките от карамфил помагат при болки в ушите и зъбобол, дезинфекцират и освежават устата, нормализират работата на стомаха и черния дроб.

За облекчаване на кашлицата кристали от морска или каменна сол и стрит карамфил разтворете в топла вода. Изплаквайте гърлото по няколко пъти на ден.

При главоболие счукайте по 5 г карамфил, канела и бадеми. Прибавете малко вода и с получената паста намажете болезнените места.

При влажна кашлица си пригответе чай от по 1/2 ч. лъж. джинджифил, мляна канела и канела. Залейте с чаена чаша гореща вода. Пие се с мед.

Загряваща напитка при простуда: Корен от джинджифил с дължина около 5 см. се настъргва на ренде. Две пръчки канела се смилат добре и заедно с джинджифила се поставя в тенджера. Прибавете 4-5 зърна карамфил и залейте с 300 мл вода. Вари се на бавен огън 15-20 минути. Прецедете и към готовата отвара добавете мед.