Най-често ги възприемаме като приятно допълнение към кулинарните ни шедиоври. Трябва да знаем обаче, че те притежават и многобройни полезни качества

Кардамон

Употребата на кардамон в храната подпомага активността и остротата на ума, дава усещането за лекота, спокойствие и благополучие.

За да освежите дъха си е достатъчно да сдъвчете няколко зърна кардамон. Това ще ви помогне да преодолеете чувството за вялост и слабост.

Ароматът на кардамон подобрява настроението, стимулира работата на мозъка, помага при главоболие, повишава тонуса. А освен всичко това кардамонът се смята за мощен афрозодиак.

При болки в стомаха ще ви помогне ароматен чай от млян кардамон, смян сух джинджифил и карамфил.

Промиването на устата с настойка от кардамон и канела може да излекува фарингит, сухота в гърлото, дрезгавост и да помогне в критичните фази на грипа. Всекидневното плакнене на устата с настойка от кардамон е профилактично средство срещу остри вирусни инфекции.

При безсъние 1 ч. лъж. смлян кардамон се кипва в 1 ч. чаша мляко на бавен огън в продължение на 10 минути. Щом изстине, се пие преди сън.

Греяно вино при простуда: В тенджера сипете бутилка червено сухо вино. Добавете 4 суп. лъж. мед, карамфил, канела, кората на един лимон, кардамон, мускатов орех. Оставя се да заври, но да не кипва. Сваля се от огъня и се оставя с капак за 2-3 минути. Добавя се 1 суп. лъж. лимонов сок. Пие се вечерта.

Мускатов орех

Веществата, които се съдържат в мускатовия орех, хранят клетките на главния мозък, подобряват паметта, стимулират кръвообръщението, подобряват храносмилането.

Оказват положително въздействие при артрити, миозити, остеохондроза на гръбнака. Етеричните масла от мускатов орех се използват в масажните смеси като компонент със загряващо действие.

При лошо храносмилане и диария. Смесете 100 мл кисело мляко и 100 мл вода. Прибавете по 1/3 ч. лъж. джинджифил и 1/4 ч. лъж. смлян мускатов орех. Средството е изключително ефикасно и много бързо помага.

При ревматизъм и невралгии помага пастата от мускатов орех и растително масло във вид на топли компреси на болното място.

При варикозни разширени вени настържете пресен мускатов орех. Вземайте сутрин на гладно с вода по 1 ч. лъж. от сместа, докато изчезнат болките. За профилактика може да вземате по 1 лъжичка на два дни.