Глог

Според легендата от глог е направен христовият венец. Него не може да го повали нито гръм, нито Дявола, защото се е докоснал до Исус. Глогът съдържа антиоксиданти, които намаляват нивото на холестерол в кръвта, регулират сърдечния ритъм и успокояват.

Цветчетата на глога се запарват в продължение на 10 минути. За една чаша чай е необходима кафена лъжичка цветчета.

Липа

Чаят от липа се препоръчва не само през зимата и не само при настинка и грип. Цветовете му успокояват и помагат да се отпуснете и заспите.

Една кафена лъжичка сушени цветове се запарват за 5 минути и се прецеждат. Може да се подслади с мед.

Леска

Използват се плодът, кората и листата. Лешниците са диетичен продукт. Смлени лешници с мед се препоръчват при малокръвие, ревматизъм, както и за общо укрепване на организма.

При възпаление и увеличение на простатната жлеза се приготвя отвара, като 7-8 листа от леска се варят в 2 л вода в продължение на 20 минути. Оставя се да престои през нощта. прецежда се. Пие се 3 пъти дневно по 50 мл преди хранене.

При задържане на течности 2 супени лъжици кора и 2 супени лъжици листа се варят 15 мин в литър и половина вода. Кисне 2 часа и се прецежда. Пие се на глътки за 24 часа.

При бъбречни заболявания 10 измити и нарязани листа се варят кратко в 600 мл вода. Охлажда се и се пие вместо вода.

При разширени вени 1 кг кори от леска се варят в 2 л вода докато се получи гъста каша. върху листа от подбел се слага от тази каша и се налага върху вените като компрес всяка вечер. Лечението продължава15 дни.