Световната здравна организация (СЗО) запази статута си на свободен от полиомиелит (полио) регион за 2023 г. Това заключение на Европейската регионална комисия за сертификация на елиминиране на полиомиелит (RCC) беше основано на годишни доклади за 2023 г., подадени от държавите-членки, съобщиха от оргизацията.

Докладите предоставиха клинични и екологични данни за наблюдение, които показаха, че:

Полиовирус не циркулира в региона през 2023 г.; и всякаква наличност на вируса би била открита бързо от съществуващите здравни/наблюдателни системи.


RCC също подкрепи официалното закриване на епидемия на полиовирус тип 2, произтичащ от ваксината, в Израел за периода 2022–2023 г.

Въпреки това, RCC изрази загриженост, че неуспехите в няколко държави, включително неоптималното наличие на ваксини, непълното оборудване срещу полиовирус и липса на готовност при избухване на епидемия, поставят региона в риск.

„Статусът свободен от полио не е просто предоставен на Европейския регион – той трябва да бъде потвърден всяка година на базата на подробни доказателства", казва д-р Ханс Хенри П. Клуге, Регионален директор на СЗО за Европа.

„Вече повече от 20 години устойчивите усилия за постигане на високо наличие на ваксини, качествено наблюдение и бърз отговор при епидемия предотвратяват повторното установяване на вируса в този регион. Тези усилия трябва да бъдат похвалени, но също така и засилени, тъй като предизвикателствата пред нашата колективна защита срещу този вирус се увеличават."

Продължаващи предизвикателства

Конфликтите представляват особена заплаха за функционирането на имунизационните програми. RCC изрази загриженост, че Украйна остава с висок риск от предаване на полиовирус, заради постоянните атаки върху здравната й система. 

Настоящото избухване на полиовирус в Газа представлява значителен риск за неваксинираните деца в територията и има висок риск да се прехвърли в съседни държави. RCC приветства усилията за ваксинация, които са започнали в Газа, въпреки изключително трудните обстоятелства.

Наличието на полиовируси, свързани с епидемии в други региони, ще продължат, докато вирусът не бъде глобално елиминиран. Досега през 2024 г. няколко държави в региона съобщиха за открития на полиовируси в екологични проби. Например, вирусът,  открит през септември в Испания, е бил открит и в Северна Нигерия, като преди това е циркулирал в редица други държави. Всички открития се разследват и не са докладвани случаи на парализа.

Полиото е животозастрашаващо заболяване, причинено от полиовируса, което СЗО се ангажира да елиминира през 1988 г. Регионът беше обявен за свободен от полио през 2002 г. и е запазил този статус досега.