• Ако от него клетката мутира до 10-годишна възраст, онкологичното заболяване изпреварва с десетилетия графика за развитие и се появява на 40 вместо на 60 г.
  • 2600 нови случая при хора от 25 до 49 г. във Великобритания всяка година

Учени от Великобритания са открили потенциална връзка между токсин, произведен от E. coli, и бързо нарастващите нива на рак на червата при младите хора.

Токсинът, известен като колибактин, има способността да променя ДНК. Произвежда се от специфичен щам на E. coli, различен от познатите, свързани с инфекции като диария.

Изследователи от Обединеното кралство, подкрепени от Cancer Research UK, установиха, че излагането на колибактин в ранна детска възраст

отпечатва генетичен подпис върху ДНК на клетките на червата,

което след това може да увеличи риска от развитие на рак на червата преди 50-годишна възраст.
Предишно проучване, публикувано през декември, установи, че честотата на рак на червата при младите хора се покачва по-рязко в Англия, отколкото в много други страни по света.

Данните, предоставени от Cancer Research UK до 2019 г., допълнително предполагат, че

ракът на червата се е увеличил с 52%

в честотата на заболеваемост при хора от 25 до 49 г. от началото на 90-те години на миналия век.
Всяка година в Обединеното кралство има около 2600 нови случая на колоректален рак при хора на възраст 25-49 години и около 44 100 нови случая сред всички възрасти.

Досега като причини за подмладяващия се рак се изтъкваха лошата диета, ултрапреработените храни, затлъстяването, прекаляването с алкокол и заседналият начин на живот.

В последното проучване, ръководено от Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) и публикувано в списанието Nature, изследователите откриха друг възможен виновник.

Експертите изследваха 981 генома на
колоректален (чревен) рак

от пациенти както с ранно, така и с късно начало на заболяването в 11 различни страни.

е откриха, че колибактинът може да остави след себе си специфични модели на ДНК мутации, които са 3,3 пъти по-чести при ранни случаи на рак на червата (в проучването това е при възрастни под 40 години), отколкото при тези, диагностицирани след 70-годишна възраст.

Тези модели на мутация също са особено чести в страни с по-висок процент на рак на червата с ранно начало.

"Мутациите са един вид исторически запис в генома

и сочат експозицията на колибактин в ранен живот като движеща сила зад ранното начало на заболяването", обясни българинът Людмил Александров, професор в UCSD, който е участвал в изследването.

Неговият колега Маркос Диас-Гей уточни: "Когато започнахме този проект, не планирахме да се съсредоточим върху колоректален рак с ранно начало. Първоначалната ни цел беше да проучим глобалните модели на колоректален рак, за да разберем защо някои страни имат много по-висок процент от други.

Но когато се заровихме в данните, едно от най-интересните и поразителни открития беше колко често се появяват мутации, свързани с колибактин, в случаите с ранно начало".

Проучването установи също, че

мутациите, свързани с колибактин, представляват около 15% от най-ранните
генетични изменения,

които директно насърчават развитието на рак на червата.

"Ако някой придобие една от тези мутации до 10-годишна възраст, той може да изпревари с десетилетия графика за развитие на колоректален рак, като го получи на 40 вместо на 60 години", уточни проф. Александров.

Сега изследователите разработват тестове за ранно откриване, които анализират проби от изпражнения за мутации, свързани с колибактин.

"В световен мащаб и в Обединеното кралство сме свидетели на тревожно увеличение на някои видове рак при хора под 50 г. Много пациенти с ранна поява на колоректален рак, изглежда, са били изложени на токсин, наречен колибактин, произведен от някои щамове на бактерията E. coli в ранна възраст.

Не е ясно как възниква експозицията, но подозираме, че комбинация от фактори –
включително диета,

може да се пресече по време на решаваща фаза в развитието на чревния микробиом", коментира откритието и директорът на Cancer Grand Challenges д-р Дейвид Скот.

"Това проучване добавя важно парче към пъзела на раковите заболявания с ранна поява, но не е убедително и ще са необходими повече изследвания, за да се установи окончателна връзка между колибактина и повишения риск от ранна поява на колоректален рак.

"Екипите на Cancer Grand Challenges - Optimisticc и Prospect, разглеждат по-дълбоко микробиома и други фактори на околната среда, за да разкрият какво стои зад дръзкото подмладяване на колоректалния рак.

Изследователи на онкологичните заболявания и специалистите гастроентеролози съветват пациентите:

Не подценявайте симптомите:

  • промени в изпражненията - диария или запек, които не са обичайни за вас
  • кръв в изпражненията
  • болки в корема
  • подуване на корема
  • бързо отслабване без диета
  • главоболие
  • чувство на силна умора - причината може да е получената от рака анемия.