Китайският учен, който създаде първите генноредактирани деца и беше осъден на 3 години затвор, иска да модифицира човешки ембриони, за да спре появата на алцхаймер, съобщи Си Ен Ен.

Хъ Цзянкуей беше подложен на тежки критики, след като през 2018 г. разкри, че е ползвал машината за генно редактиране CRISPR, за да модифицира ембриони на близначки с цел да ги предпази от ХИВ. По-късно съдът в Шънджън, където Хъ е бил изследовател към Южния университет за наука и технологии, съобщава за още едно бебе, родено от експериментите на учения.

През 2019 г. Хъ беше осъден на 3 г. затвор за “незаконни медицински практики”, но за изненада на научната общност, китаецът миналата година обяви, че отваря лаборатория в Пекин. Чрез туитър той държи обществото в крак с изследванията си, които се фокусират върху генна терапия за редки заболявания.

В последните няколко дни обаче китайският учен понесе критики заради нова идея, напомняща на предишния му експеримент. В кратко проучване от една страница Хъ предлага изследване, част от което е генно модифициране на ембриони на мишки, а след това и на човешки яйцеклетки или зиготи, за да се провери дали определена мутация “осигурява защита от болестта на Алцхаймер”.

“Застаряването на населението е от голямо значение както като социално-икономически проблем, така и като тежест за медицинската система. Понастоящем няма ефективно лекарство за болестта на Алцхаймер”, коментира ученият. За разлика от 2018 г. сегашният експеримент включва потенциално неподходяща за имплантиране в жена яйцеклетка, но Хъ е категоричен, че това няма да се случи, а му трябват и “правителствено разрешение и етично одобрение”.

Не е ясно дали експериментът ще срещне подкрепа. След разкритията за предишните опити китайските власти засилиха контрола в сферата на генното инженерство. Освен това забраниха на Хъ да се занимава с асистирана репродукция, а му наложиха и ограничение за работа с човешки материали.

“Цялото това нещо е, направо казано, безумно”, коментира Питър Дрьоге, доцент в Технологичния университет “Нанянг” в Сингапур, който се занимава с молекулярна и биохимична генетика. “По същество той иска да модифицира генетично човешкия вид, така че да не се разболее от алцхаймер”, казва още той. Според Дрьоге освен етични съображения генното редактиране на ембрион, за да се отстрани болест, която настъпва в края на живота без ясна причина, е “много съмнително”.

“Няма да провеждам никакви експерименти, докато не получа разрешение от правителството, а също и одобрение от международна комисия по етика с участието на специалисти по биоетика от САЩ и Европа”, подчертава Хъ и уточнява, че проучването е предклинично и няма да използва ембрион.