Наложи се линейките да обикалят, а времето е критично важно, споделя д-р Веселка Христамян

Лицево-челюстният хирург от Пловдив д-р Веселка Христамян се е сблъсквала с какви ли не спешни случаи в дългогодишната си практика. Но последният, в който се наложи да оказва помощ едновременно на шестима тежко ранени на магистрала “Тракия”, ще помни цял живот.

“Беше страшна гледка”, разказа тя пред “24 часа”. Христамян е общински съветник от “Демократична България” в Пловдив.

В неделя, на 11 юни, се връщала от изпит в Бургас, шофирайки собствената си кола. “Бързах да се прибера за нощно дежурство, когато на 16 км преди Стара Загора започна да се образува тапа. Почнаха да излизат хора от колите и да се връщат с думите:

“Страшна работа! Писъци до небето

Станала е катастрофа с три коли, има ранени”. Помолих да мина в аварийната лента, за да стигна до мястото. Казах, че съм лекар  и искам да помогна”, разказва Христамян.

Видяла натръшкани на земята стенещи хора. Върнала се тичешком до своя автомобил, където имало спешна чанта, ръкавици, бинтове, абокати, спринцовки, турникети. И хукнала към ранените.

“Всички бяха в шоково състояние. В едната ударена кола на задната седалка кървеше ръката на възрастна жена. Пребледняла, прежълтяла, стене. Повтаряше: “Зле ми е, зле ми е. Имам сърдечно заболяване”. Отпред друга жена, затисната от смачканите ламарини. “Не мога да си мръдна врата, не мога да дишам”, промълви тя. Питам я какво ѝ е, тя веднъж промрънква, веднъж - не може дума да каже”, разказа д-р Христамян.

В това време хората наоколо започнали да къртят вратите. “Казах: Не пипайте жената, докато не я извадим! Докоснах я - контактна, има пулс. В това време другата взе да си мърда ръката - оказа се отворено счупване. Взех еластичен бинт, сложих уплътнение да не мърда. Обработих първо най-спешната. Поглеждам настрани - шофьорът пребледнял, с огромен хематом на корема, коляното му изкълчено и кърви”, връща се към ужаса лекарката.  Казва, че за нищо друго не е мислила, тъй като в този момент в нея е заговорил не толкова човекът, колкото лекарят.

“По едно време се появи млад колега от Пловдив, мой студент ли е бил, не можах да се сетя - д-р Симеон Костадинов. Представил ѝ се. “Идвай тук да помагаме”, му казала. Той се отправил към други ранени, натръшкани на земята. “Там също превързахме кървяща рана. Всички в пълен шок, но контактни. Хванахме се с колегата, сложихме им абокати. В това време първата линейка дойде. Пристигна и пожарната и сряза ламарините. Предупредих колегите от линейките какви са случаите. Те ги натовариха и поеха към Стара Загора”, припомни д-р Христамян.

Тя обаче посочи сериозен проблем. По думите ѝ реанимационните коли са тръгнали от Стара Загора. За да стигнат до мястото на инцидента, трябвало да слязат чак на Нова Загора, там да обърнат и през тапата от автомобили да стигнат до ранените,

вместо да се отвори мантинелата

Това е губене на време.

“Има един златен час, в който съществува голям шанс да се спасят човешки животи. След него идва риск от влошаване”, коментира лекарката. Според нея е нужно ъпгрейдване на спешната помощ, която да включва и медицински хеликоптери.

Д-р Христамян е убедена, че не се ли създаде възпитаващ модел, ще продължават загуби на животи. Тя цитира и данни на Националната полиция. “За м.г. у нас има 6609 катастрофи с 531 загинали и 8490 ранени. Само за януари т.г. са 37 загинали и 466 ранени.”

Мелето на магистрала “Тракия” в неделя преди Стара Загора, снимано от д-р Веселка Христамян.
Мелето на магистрала “Тракия” в неделя преди Стара Загора, снимано от д-р Веселка Христамян.