Едва около 10 процента от хората със зрителни и слухови увреждания в България работят. Това показват данните на националната им асоциация.

Величка Драганова е първият сляпо-глух юрист в Българя. Преди 8 години завършила "Право", след като се сблъскала с многократни откази от работодатели.Сега целта ѝ е да помага на своите събратя по съдба. В открития от нея обучителен център е помогнала до момента на над 300 души да се реализират.  Величка Драганова Кадър: NOVA

Величка Драганова Кадър: NOVA

"Да бъдат офис секретари, сляпо-глухите могат да бъдат преподавател в училища, във висши учебни заведения. В рехабилитационни центрове също е от огромно значение. Могат да работят като жестови преводачи също", заяви Величка Драганова, председател на Националната асоциация на сляпо-глухите в България.

Обучаваща се в центъра е и Маринка Илиева от Габрово. Преди 25-години е загубила зрението си и част от слуха. Казва, че трудно се намира работа.  Маринка Илиева Кадър: NOVA

Маринка Илиева Кадър: NOVA

"Не искат нито частни фирми, нито държавни, да приемат хората като нас. Много рядко някъде набират такива хора. Обещават. Търсила съм работа. Обещават. Ще ви се обадим и до там. "Социални дейности" в университета в Габрово съм завършила", разказва Маринка Илиева.

Хотели в Слънчев бряг вече назначават на работа служители с увреден слух. "Тези, които имат професионална квалификация, директно започват да работят нормално в екипа и затрудненията им идват главно от комуникацията. Но след като го преодолеят това нещо, имаме хора, които са минали няколко стъпки напред. Примерно - от помощник-готвач стават готвачи, стават отговорници на определени отдели в кухнята, на шоу-кукинг”,твърди Божидар Брънгов, продуктов мениджър.

За преводача на жестов език Силвана Павлова осигуряването на работа на хората със слухов дефицит се е превърнала в кауза. Повече от седем години вече аз лично работя с няколко хотелски вериги на нашето Черноморие и това, което е изкушаващо там е, че в крайна сметка те могат да съчетават и морето със своята работа. Хубавото там е, че ни се осигурява квартира, в която те отново са комунално заедно, тъй като те са общност и много харесват това да си битуват заедно. Ние работим и с много хранителни вериги, които приемат нашите хора", разказва Силвана Павлова, консултант по подкрепена заетост на глухи хора.

"В България и към настоящия момент още няма програма и дори към социалното министерство, по която сляпо-глухите да започнат работа", твърди Величка Драганова.

Ето защо настояват за законодателни промени, така че бизнесът да получи финансови стимули и облекчения от държавата при назначаването на работа на хора с дефицити, предаде NOVA.