750 хил. души получават финансова подкрепа

Над 983 млн. лв. ще даде държавата за политики за хора с увреждания през 2022 г. Между 774, 62 и 3252,32 лв. на година излиза подпомагането на човек с увреждания, което покрива бюджетът на държавата като размерът на помощта зависи от степента на инвалидизация. В тези числа не се включва изплащането на социалната пенсия за инвалидност, тъй като не всеки има право на нея.

Освидетелстването от ТЕЛК дава права и месечна финансова помощ, както и такава за социално подпомагане.

Всеки месец около 750 хил. души с увреждания получават финансова подкрепа от държавата, която е различна спрямо уврежданията им. Тя се определя като процент от линията на бедност, която през тази година е 413 лв.

Почти 250 хил. души със степен на увреждане от 50 до 70,99% през тази година ще вземат 28,91 лв. на месец. Тези с инвалидност от 71 до 90% ще получават по 61,95 лв. В тази група са над 313 хил.

Инвалидите с над 90 на сто степен на увреждане пък получават 25% от линията на бедност, или 103, 25 лв. В тази група са 145 хил. души.

За над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ сумата е 123,90 лв., като през миналата година право на такава са имали над 27 хил. души. Най-голяма е помощта за хората с над 90% увреждане с определена чужда помощ, които получават и социална пенсия за инвалидност. На месец те взимат 235,41 лв., като това са около 14 хил. души.

Освен подпомагането хората с ТЕЛК за над 50% увреждане имат право и на 97 лв. за годишна винетка. Те получават и инвалидни стикери за паркиране. Хората с трайни увреждания, чието придвижване е затруднено, имат право и на 1652 лв. за преоборудване на кола.

Допълнително освидетелстването носи 6 дни към платения годишен отпуск, а работодателите не могат да уволнят инвалиди без предварително разрешение от ГИТ. Ако си намерят нова работа, но на по-ниска заплата, инвалидите имат право на обезщетение до 6 месеца.

Хората с над 90% трайно намалена работоспособност, които се придвижват с инвалидна количка, имат право и на 826 лв. помощ за приспособяване на жилище.

Инвалидите с над 90% имат право и на 330,40 лв. за балнеолечение

Толкова могат да получат и хората с потребност от чужда помощ за покриване на разходите за придружител.

Те имат право и на еднократна помощ от 325 лв. за инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Освен това имат право на еднократна помощ за издаване на лична карта до 65 лв.

Два пъти годишно хора с над 71% инвалидност и техният придружител могат да пътуват безплатно с влак.

Освен на финансова помощ хората с увреждания имат право и на лична помощ, като часовете за нея зависят от процента на увреждане. Броят им се определя от индивидуалната оценка, базирана на четири нива на зависимост. От 1 до 15 часа на месец се полагат за хората с първа степен, от 16 до 42 часа месечно - втора, от 43 до 84 - трета, и от 85 до 168 - четвърта. През миналата година лична помощ са ползвали 49 152 души.

Близо 50 хил. българи получават социална пенсия

за инвалидност, от тях 15 308 души взимат добавка за чужда помощ. Това се посочва в отговор на социалния министър Георги Гьоков на въпрос на депутата Настимир Ананиев от “Продължаваме промяната”.

Малко над 21 хил. са хората със социална пенсия за инвалидност, които имат увреждане над 90%. 28 500 са тези със степен на увреждане между 71 и 90%. Лична пенсия за военна инвалидност взимат 1685 души, като 151 от тях получават и добавка за чужда помощ.

Наследствена пенсия за военна инвалидност получават 285 човека у нас.

Освен това бедните хора с увреждания могат да кандидатстват и за помощи за отопление, социален патронаж и топъл обяд.

38 млн. лв. пък са предвидени за медицински изделия за хората с увреждания.

Хората с увреждания имат право и на данъчни облекчения. Лица с намалена работоспособност над 50% могат да намалят годишните данъчни основи със 7920 лв. За да ползват облекчението, жилището трябва да им е основно. За да плащат по-малък налог върху автомобила, условието е намалена работоспособност над 50 на сто и колата да е с обем на двигателя до 2000 куб. м и мощност до 117,64 квтч. Когато е електрически автомобил, мотоциклет или мотопед, са освободени от данък.

До средата на годината трябва да са готови предложения за реформа в политиките за хората с увреждания.

Премахване на ТЕЛК и преминаване към международната система на ICF

бе договорено в управляващата коалиция. Тази промяна е желана и от организациите на хората с увреждания.

“Трябва да има промяна в отношението към хората с увреждания. Отделяме не малко средства без да отчитаме индивидуалните потребности. Всички действия минават през реформа на системата на ТЕЛК, но това трябва да се случи заедно с Министерството на здравеопазването”, обясни в сряда социалният министър Георги Гьоков.

Международната класификация ICF на Световната здравна организация се прилага в редица европейски държави. Тя отчита физическите промени, настъпили вследствие на увреждането и заболяването, но най-вече се фокусира върху действията, които човекът може да изпълнява. Въвеждането ѝ ще увеличи шансовете за реализация на трудовия пазар и ще изведе инвалидите от социалната изолация, твърдят защитниците ѝ.

Сега степента на трайно намалената работоспособност се определя в проценти спрямо здравия човек. За да се сдобият с решение, хората трябва да преминат преглед и да имат клинично-експертна анамнеза. Към документите се предоставят и лабораторни изследвания, които да дадат представа на комисията за състоянието на заболелия орган, както и на функционирането на организма. За да се определи процентът на инвалидност, се взема предвид и дали лицето има нужда от помощ.

Хората, които не могат да се явят в ТЕЛК, се освидетелстват на място в дома им или в болницата, където са приети. Те трябва да разполагат с удостоверение от лекуващия им лекар или направление от личния им лекар.

Заради пандемията решенията на ТЕЛК и НЕЛК, които изтичат преди 31 март тази година, ще действат до 30 юни 2022 г. Служебно се удължава срокът на издадените направления за включване в механизма за лична помощ, както и изготвените индивидуални оценки. Пациентите, които са с насрочена дата за освидетелстване или преосвидетелстване от ТЕЛК, трябва да се явят лично.

През 2020 г. 52 879 души са освидетелствани с ТЕЛК. Най-честата причина за трайно намалена работоспособност на лицата над 16 г. са високо кръвно, инфаркти и пр. С такава експертиза са 32% от новите инвалиди, показват данните на Националния център по обществено здраве между 2005 и 2019 г. Следват раковите заболявания с 24,9%, а болестите на костно-мускулната система и съединителната тъкан са 11 на сто. На челните места се класират и нарушенията на ендокринната система.