Наричат меда течно злато. Той наистина е най-сладкият дар на природата и една от най-чистите храни. Експертите наричат такива храни "функционални", защото са изцяло естествени и носят множество ползи за зравето.
Пчелният мед, който не е бил пастьоризиран, нито пък е загряван над температурите в кошера, съдържа 22 аминокиселини и 27 минерала, сред които калций, желязо, цинк, калий, магнезий и даже селен. Богат е и на витамини като витамин В6, тиамин, рибофлавин, ниацин и др.
Ако имате нужда от храносмилателни ензими, медът предлага много. Сред тях са диастаза, каталаза, инвертаза, глюкозна оксидаза, киселинна фосфатаза и инулаза. Богат е и на антиоксиданти.
Но както златото може да бъде объркано или подменено с пирит (слюда, наричана "златото на глупците"), така и медът може да се фалшифицира. По магазините има доста видове такъв мед. Те са евтини, но са "полезни" колкото бялата захар.
Според разпоредбите на СЗО истинският мед трябва да съдържа полени. Без наличието им няма как да се определи от какви цветя е получен, нито пък къде е произведен.
Повечето видове мед в магазините освен това са прекалено филтрирани, а това изисква нагряване и води до загуба на хранителни вещества и ензими. Добавяна им е вода за разтваряне и са филтрирани под налягане, за да се премахнат полените.
В САЩ например 76% от продавания мед и 100% от сервирания в малки порции (за подслажане на чай) са филтрирани от полените. А от предлаганите био и органични видове мед цели 29% са пак без полени, за да се прикрие откъде идват (най-вече от Китай).
И все пак има начини фалшивият мед да бъде разобличен.
- Винаги четете етикета. Ако медът съдържа добавена глюкоза или глюкозно-фректозен сироп от царевица, той е менте.
- Опитайте меда. Ако усетите вкус на цветя или билки, значи е истински. Фалшивият мед е просто и само сладък.
- Капнете капчица мед на палеца си. Ако се разлее, не е чист. Чистият мед остава на място.
- Смесете меда с вода и добавете няколко капки оцет. Ако образува пяна, вашият мед е бил озлочестен с царевично нишесте.
- Ако медът не се захароса след време, явно е свръхфилтриран. Чистият ще се захароса, ако го държите в хладилника.
- В чаша вода добавете няколко капки йод и после половин лъжичка от меда. Ако не е чист, ще посинее, защото е омешан с царевично нищесте.
- Топнете в меда края на кибритена клечка и го запалете. Ако пламне, е чист.
- Сипете лъжица мед в чаша с вода. Ако се разтвори, е менте. Чистият мед не се разтваря във вода, а потъва на дъното на чашата.
Коментари