Сред огромното разнообразие от шишета за бебета може да се почувствате леко объркани, особено по отношение на бибероните, с които детето следва да се храни и да приема течности. Кои ще бъдат най-подходящи и здравословни? Кои ще са най-здрави и удобни? На някои от тези въпроси ще опитаме да дадем отговори сега. Прочетете ги.

Какъв да бъде материалът

Бибероните се изработват от силикон или от латекс (каучук). Силиконът е по-здрав и издръжлив, така че няма да се налага да го подменяте често. Латексът обаче е доста по-мек, което го прави по-близък като усещане до допира с майчината кожа.

Ако в семейството ви има алергии към латекс, то тогава силиконът е подходящият за вас материал.

Каква да бъде формата

В магазините ще ви предложат различни форми. Някои биберони са сферични, други имат по-плоска форма. Някои са по-широки и по-дълги, други са по-тесни и по-къси. Някои се препоръчват като имитиращи усещането при кърмене.

Ако бебето е на смесено хранене (храни се както от шише, така чрез кърмене), може да ви е от полза да изберете биберон със средно широка основа и къса до средна дължина на зърното. Той ще насърчи детето да отвори широко уста, да поеме целия биберон и да го обгърне с езика си, за да наподоби максимално навика му на сучене при кърмене.

В крайна сметка детето ще ви покаже каква форма му е удобна. Ако не се храни добре с тази, която имате, опитайте да я смените.

Какво означават различните размери

Размерът на бибероните променя дебита на млякото, което тече през тях. Различават се предимно според ширината и броя на дупките, които влияят на това колко бързо ще протича течността.

Ако потокът е твърде силен, бебето има много малък контрол: млякото ще тече в устата му по-бързо, отколкото е в състояние да преглъща. Това може да попречи на храненето, както и да увеличи възможността млякото да започне да се стича отстрани от устата му, без да успее да задоволи глада си.

Най-малкият размер разполага с една-единствена малка дупка и предлага най-бавно изтичане на млякото. Той е за предпочитане за новородени в първия им месец, докато все още се учат как да се хранят.

След като пораснат и свикнат да се хранят с шише, може да преминете към средна струя – 2 дупки и бавен поток. Този размер е подходящ за бебета до 3 месеца.

Между 3 и 6 месеца бебето ще има нужда от биберони с 3 дупки, но все още бавна скорост на изтичане. Накрая може да преминете и към биберон с 4 дупки и бърз поток, който може да пропуска и по-плътни течности, с които детето вече ще се храни.

Кога трябва да смените размера

Просто следвайте развитието на вашето бебе, за да разберете кой тип биберон е подходящ за него. Някои бебета предпочитат да продължат храненето си с бавен поток в продължение на много месеци. Ако не сте убедени дали е дошло време за друг тип биберони, предложете ги на бебето и проследете как се справя с тях.